Ceny bytov ovplyvňujú najmä banky

Na trh s nehnuteľnosťami nebudú mať nadchádzajúce parlamentné voľby výrazný vplyv. Dôležitejšie sú podmienky, za ktorých banky ponúkajú úvery. Ak by sa dostupnosť úverov znížila, mohlo by sa to prejaviť aj na zlacnení bytov.

Na trh s nehnuteľnosťami nebudú mať nadchádzajúce parlamentné voľby výrazný vplyv. Dôležitejšie sú podmienky, za ktorých banky ponúkajú úvery. Podľa realitných maklérov má voľné peniaze málokto, až 90 percent obchodov sa uskutočňuje prostredníctvom úverov. Ak by sa dostupnosť k nim znížila, mohlo by sa to prejaviť aj na zlacnení bytov.

„Vplyv politických zmien na cenu nehnuteľností vylučujem. Všetko je to o peniazoch,“ hovorí viceprezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Zeno Kezman. Pripúšťa však, že výrazné ekonomické zmeny, ktoré by viedli k vyšším úrokovým sadzbám, môžu cenu nehnuteľností ovplyvniť. Pokles cien by postihol predovšetkým Bratislavu a väčšie mestá. „Na vidieku je iný režim financovania, napríklad hypotéky sa používajú veľmi málo,“ hovorí Kezman.

„Nevylučujem, že k určitým zmenám dôj…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy