Slováci viac míňajú a menej sporia

Napriek tomu, že sa podľa štatistík životná úroveň obyvateľov Slovenska zvyšuje, Slováci viac nesporia. Naopak, podiel sumy peňazí, ktorú dávajú zo svojich príjmov na úspory je z roka na rok menší.

Napriek tomu, že sa podľa štatistík životná úroveň obyvateľov Slovenska zvyšuje, Slováci viac nesporia. Naopak, podiel sumy peňazí, ktorú dávajú zo svojich príjmov na úspory, je z roka na rok menší. „Napriek stúpajúcim reálnym mzdám úspory nezaznamenávajú taký nárast, akým sa napríklad zvyšuje objem úverov,“ hovorí analytik Poštovej banky Miroslav Šmál. A práve vyššie zadlženie a väčšia spotreba najviac ukrojili z úspor Slovákov.

Opatrnosť v sporení

Sporenie domácností ovplyvnili v posledných rokoch aj nízke úrokové sadzby. „Vďaka poklesu sadzieb sa ľudia začali orientovať viac na produkty s možnosťou vyššieho výnosu, najmä na podielové fondy, rôzne formy doplnkového dôchodkového sporenia vrátane produktov poisťovní,“ vysvetľuje Elizej Macho, analytik Tatra banky. Do týchto produktov sa najviac presúvali prostriedky z bankových vkla…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy