Paradoxy tretieho piliera sporenia

Nedávno došlo ku „škandalóznemu“ odhaleniu: „Sporenie v treťom pilieri štát zaťažil zdravotnými odvodmi“, hlásali titulky v novinách. Štát to naozaj urobil, ale už vlani v septembri. Novinári, opoziční politici a ďalší zainteresovaní si to však všimli až teraz. Nie je to prvý krát, keď niečo v parlamente „potajomky“ prešlo za všeobecného nezáujmu. Ale kritika poslancov, ktorí zdvihli ruku za a ani nevedeli o čom sa vlastne hlasuje, je smiešna.

Nedávno došlo ku „škandalóznemu“ odhaleniu: „Sporenie v treťom pilieri štát zaťažil zdravotnými odvodmi,“ hlásali titulky v novinách. Štát to naozaj urobil, ale už vlani v septembri. Novinári, opoziční politici a ďalší zainteresovaní si to však všimli až teraz. Nie je to prvýkrát, keď niečo v parlamente „potajomky“ prešlo za všeobecného nezáujmu. Ale kritika poslancov, ktorí zdvihli ruku za a ani nevedeli o čom sa vlastne hlasuje, je smiešna.

Tak či onak, od septembra štát zaťažil zdravotnými odvodmi príspevky, ktoré za zamestnancov platí zamestnávateľ do doplnkových dôchodkových poisťovní. My platíme z príspevku viac o štyri percentá a zamestnávateľ o desať percent. Ide o slovenský reformný paradox. Štát nás poučuje, aká je dôležitá individuálna zodpovednosť za budúcnosť našich príjmov na dôchodku. Na druhej strane svojimi zásahmi znižuje atraktivitu tretieho piliera. Najskôr znížil daňové zvýhodnenie doplnkového dôchodkového poistenia z 24 000 Sk na 12 000 Sk ročn…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy