RETRO: Ústavný súd potvrdil dlhopisovú privatizáciu

Mnohé z problémov, ktoré mala vláda pred desiatimi rokmi, sa dnes zdajú zvláštne, niektoré pretrvávajú doteraz. V rubrike Retro sme po celý tento rok raz týždenne prinášali, čo dominovalo v ekonomickom a politickom živote tých čias. Udalosti od 21. do 27. decembra 1995

Mnohé z problémov, ktoré mala vláda pred desiatimi rokmi, sa dnes zdajú zvláštne, niektoré pretrvávajú doteraz. V rubrike Retro sme po celý tento rok raz týždenne prinášali, čo dominovalo v ekonomickom a politickom živote tých čias.

Predseda Ústavného súdu SR Milan Čič pred desiatimi rokmi na verejnom zasadnutí súdu vyniesol rozhodnutie vo veci súladu či nesúladu zákona číslo 190/1995 Z. z. o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby s niektorými článkami Ústavy SR. Jeho rozhodnutím sa legalizovalo rozhodnutie o tom, že druhá vlna kupónovej privatizácie sa nahrádza vydaním dlhopisov Fondu národného majetku SR.

Na verejnom pojednávaní Ústavný súd prerokoval podanie skupiny poslancov Národnej rady SR, ktorí namietali nesúlad zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby s viacerými článkami ústavy. Sudcom spravodajcom bol Ján Drgonec, navrhovateľa – skupinu poslancov, zastupoval Robert Fico a odporcu – Národnú radu, Bartolomej Kunc.

Skupina poslancov svoje argumenty o nesúlade s ústavou zamerala na tri oblasti. V prvej namietala voči právomociam a nekontrolovateľnosti Fondu národného majetku, ktorý nebol a ani nie je štátnou a ani verejnou inštitúciou, ale vykonáva činnosti vymedzené ústavou do výhradnej právomoci vlády vo veciach osobitne závažných, medzi ktoré patria aj rozhodnutia o predaji štátneho majetku. Druhou oblasťou je porušenie právnej istoty, ku ktorému údajne došlo pri zásadnej jednostranne prijatej zmene kupónovej privatizácie na štátne dlhopisy. Tretia námietka sa týkala porušenia rovnosti práva vlastníctva v prípade obcí, ktoré sú povinné prijímať štátne dlhopisy ako úhrad…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy