ING Group získala vedúci súkromný dôchodkový fond na Slovensku

Bratislava 10. júna (TASR) – Finančná skupina ING Group dosiahla dohodu so spoločnosťou TBIH Financial Services Group N.V. o akvizícii a.s. VSP Tatry, správcu Prvej doplnkovej dôchodkovej poisťovne (PDDP) TATRY-SYMPATIA. ING odkúpila 100 % akcií VSP Tatry.

Hodnota transakcie je približne 35 miliónov EUR, čo je v prepočte 1,35 miliardy Sk. Túto operáciu musí ešte posúdiť Protimonopolný úrad SR.

Transakcia je v súlade so stratégiou ING cielene vyhľadávať akvizície, ktoré prispejú k posilneniu pozície ING na trhoch s kľúčovým rastom. "Dôchodkové finančné služby vrátane dôchodkov a rozvíjajúce sa trhy sú hlavné rastové segmenty skupiny ING. Akvizícia VSP Tatry teda kopíruje rastovú stratégiu ING," povedal generálny riaditeľ pre životné poistenie a dôchodky ING Slovensko Frans van der Ent na tlačovej konferencii v Bratislave.

Súkromná investičná skupina TBIH poskytuje finančné služby vo viacerých krajinách strednej Európy. Zastrešuje ju skupina Kardan, ktorej akcie sú obchodovateľné na burze v Izraeli a v Holandsku.

Generálny riaditeľ TATRY-SYMPATIA Michal Němec k tomuto transformačnému kroku povedal, že PDDP má viac ako 300 000 klientov a so 45-% podielom je lídrom v oblasti správy dobrovoľného doplnkového dôchodkového poistenia. Spravuje aktíva v hodnote 7 miliárd Sk. Spolupracuje s viac ako 6 000 obchodnými partnermi a zamestnávateľmi.

V súčasnosti má ING na Slovensku 200 000 klientov životného poistenia a starobného dôchodkového sporenia. Podiel DDP ING na relevantnom slovenskom trhu predstavuje 0,5 %, pričom holandská skupina ING je vedúcim poskytovateľom produktov v segmente životného a dôchodkového poistenia v strednej Európe.

Ent povedal, že TATRY-SYMPATIA poskytne ING potrebnú bázu na vybudovanie silnej a udržateľnej pozície v oblasti dôchodkov na Slovensku. Němec k tomu uviedol, že "Zmena majiteľa VSP Tatry bude znamenať zlepšenie a vyšší efekt servisu pre klientov a stane sa nástrojom ich stabilizácie." Po tejto transformácii akcionárskej štruktúry, ktorá pre klientov neznamená žiadne riziko, bude na programe vypracovanie plánu integrácie spoločností. Krátko po dohode, ktorá naznačuje postup krokov, hovoriť už o tom, kedy sa tieto procesy definitívne ukončia, je podľa Němca predčasné.

Súvisiace články

Aktuálne správy