Hlavou proti múru: Turecká centrálna banka napriek rekordnej inflácii opäť znížila úroky

, ČTK Foto: SITA/AP

Tureckú monetárnu politiku v súčasnosti v podstate riadi prezident Recep Tayyip Erdogan. Guvernérov centrálnej banky vyhadzoval až dovtedy, kým sa mu nepodvolila.

Turecká centrálna banka na štvrtkovom zasadnutí svojho menového výboru znížila základnú úrokovú sadzbu o 1,5 bodu na deväť percent, hoci inflácia v krajine bola v októbri najvyššia za posledných 25 rokov. Vo vyhlásení súčasne banka oznámila, že ukončuje súčasný cyklus znižovania úrokov, ktorý sa začal v auguste.

Faktor Erdogan

Zníženie úrokov na deväť percent očakávali všetci analytici v ankete agentúry Bloomberg. Centrálna banka sa totiž podvolila výzve prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby do konca roka znížila úroky na jednociferné číslo. Kurz tureckej líry na rozhodnutie takmer nereagoval.

Menový výbor uviedol, že súčasná základná úroková sadzba je primeraná. Rozhodol sa preto cyklus znižovania sadzieb ukončiť.

Turecká centrálna banka znížila základný úrok už štvrtýkrát za sebou. Postoj Turecka je úplne odlišný od väčšiny sveta, ktorý za posledný rok v reakcii na inflačné šoky zažil najrazantnejšie a veľmi synchronizované sprísňovanie menovej politiky za posledných 40 rokov. Turecko naopak postupovalo opačným smerom. Erdogan je totiž presvedčený, že nižšie sadzby majú silu zmierniť infláciu.

Ak sa nevezme do úvahy štvrtkové rozhodnutie, tak úroková sadzba v Turecku od augusta klesla o 3,5 percentuálneho bodu, hoci inflácia prekonala 85 percent. Miera inflácie v Turecku tak zrejme bude na konci tohto roka po Argentíne druhá najvyššia spomedzi krajín skupiny veľkých ekonomík G20.

Inflácia 17-násobne nad cieľom

Erdogan má od roku 2018 nad centrálnou bankou väčšiu moc. Všetkých troch predchodcov súčasného guvernéra odvolal z funkcie za to, že zastávali podľa neho nedostatočne umiernený postoj, teda že nechceli príliš znižovať úroky. Jeho vplyv sa však ešte viac prejavil v tomto roku, keď tlačil na zníženie sadzieb, aby pred voľbami podporil lacné úvery, a naštartoval tak ekonomiku. Neustúpil ani kvôli inflácii. Ročná inflácia teraz 17-krát prevyšuje oficiálny cieľ a je najvyššia od Erdoganovho nástupu k moci pred dvadsiatimi rokmi.

Centrálna banka očakáva, že inflácia na konci roka bude predstavovať 65 percent. To je optimistickejšie hodnotenie ako názor mnohých ekonómov.

Súvisiace články

Aktuálne správy