Americké akcie v pondelok oslabili pre obavy z koronavírusových reštrikcií v Číne

, ČTK Foto: SITA/AP

Investori teraz čakajú na stredajšie zverejnenie zápisnice z novembrového zasadnutia Fedu. Dúfajú, že si vďaka nemu budú môcť urobiť lepšiu predstavu ohľadom budúceho vývoja úrokových sadzieb v Spojených štátoch.

Americké akcie začali týždeň poklesom. Prispeli k tomu najnovšie koronavírusové reštrikcie v Číne, ktoré prehĺbili obavy ohľadom vyhliadok svetovej ekonomiky. Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, stratil 0,13 percenta a uzavrel na 33 700,28 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 0,39 percenta na 3949,94 bodu a index Nasdaq Composite, v ktorom je zastúpených mnoho firiem z odvetvia vyspelých technológií, sa znížil o 1,09 percenta na 11 024,51 bodu.

Počet prípadov choroby Covid-19 v Číne v poslednom čase vzrástol. Čínske hlavné mesto Peking uviedlo, že teraz čelí najťažšiemu testu v súvislosti s pandémiou covidu-19. V najviac zasiahnutých štvrtiach uzavrelo podniky a školy a sprísnilo podmienky na vstup do mesta.

"Všetky oči sa upierajú na Čínu a jej politiku nulovej tolerancie voči Covidu," uviedol analytik John Doyle zo spoločnosti Monex USA. "Obchodníci sa obávajú, že Čína by mohla reštrikcie rozšíriť, čo by mohlo spomaliť hospodársky rast," cituje ho agentúra Reuters.

Energetické firmy pod tlakom

Akcie energetických spoločností sa dnes dostali pod tlak kvôli prudkému poklesu cien ropy, za ktorým stála správa denníka The Wall Street Journal (WSJ) o chystanom zvýšení ťažby skupinou OPEC+. Saudskoarabský minister energetiky ale správu neskôr poprel a ceny ropy väčšinu svojich strát vymazali.

Pokles akciového trhu zmiernila mediálna a filmová spoločnosť Walt Disney. Jej akcie si pripísali vyše šesť percent po správe, že do čela podniku sa vráti skorší riaditeľ Robert Iger. Náladu na akciovom trhu podporilo aj vyhlásenie šéfky pobočky americkej centrálnej banky (Fed) v San Francisku Mary Dalyovej, podľa ktorej musia predstavitelia banky postupovať pri sprísňovaní menovej politiky opatrne, aby zabránili "bolestivému poklesu" ekonomiky.

Na devízovom trhu dnes americký dolár spevňoval, pretože obavy ohľadom vyhliadok svetovej ekonomiky podkopali záujem investorov o rizikovejšie meny. Euro okolo 22:00 SEČ voči doláru strácalo zhruba 0,8 percenta na 1,0240 USD.

Dolár sa zotavuje z výpredaja

Dolár sa teraz zotavuje z rozsiahleho výpredaja v posledných týždňoch, za ktorým stáli špekulácie, že Fed spomalí tempo zvyšovania úrokových sadzieb. "Dnešný rast kurzu dolára vnímam skôr ako reakciu na nedávne oslabenie ako známku nejakej zmeny," uviedol analytik Kit Juckes zo spoločnosti Société Générale.

Investori teraz čakajú na stredajšie zverejnenie zápisnice z novembrového zasadnutia Fedu. Dúfajú, že si vďaka nemu budú môcť urobiť lepšiu predstavu ohľadom budúceho vývoja úrokových sadzieb v Spojených štátoch. Fed na novembrovom zasadnutí kvôli snahe dostať pod kontrolu infláciu štvrtýkrát za sebou zvýšil úrokové sadzby o 0,75 percentuálneho bodu. Jeho základná sadzba sa tak dostala do rozpätia 3,75 až 4,00 percenta, najviac takmer za 15 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy