Platy rastú vo všetkých odvetviach slovenskej ekonomiky. Na vysokú infláciu to však nestačí.

, oPeniazoch Foto: pexels.com/cottonbro studio

Hoci podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu SR rastú nominálne mzdy vo všetkých sledovaných odvetviach ekonomiky, v takmer všetkých toto navyšovanie kompletne pohltí inflácia. Reálne mzdy rastú iba v sektore ubytovania.

Štvrtkové dáta Štatistického úradu SR o vývoji miezd v slovenskom hospodárstve priniesli v podstate dve správy. Pozitívnou je, že mzdy nominálne medziročne rastú vo všetkých sledovaných odvetviach slovenskej ekonomiky, v niektorých dokonca dvojciferným tempom. Tou negatívnou však je, že ani tento rast nestačí na vysoký rast cien. Výsledkom tak je, že reálne mzdy na Slovensku naopak klesajú. Výnimkou je sektor ubytovania.

Podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu SR z desiatich sledovaných odvetví ekonomiky najvýraznejšie stúpli nominálne mzdy v spomínanom sektore ubytovania, a to o 17,2 % na 1 023 eur. Dvojciferný rast štatistici zaznamenali aj pri mzdách v stavebníctve o 13 % na 945 eur. V priemysle mzdy stúpli o 9,3 % na 1 357 eur a v odvetví s najnižšími mzdami, teda v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev medziročná rast dosiahol iba 1,8 %.

Septembrový rast cien však prevýšil 14 %. V konečnom dôsledku tak síce mzdy v ekonomike rástli, reálne príjmy zamestnancov však napriek tomu klesajú. Najvýraznejší pokles reálnej mzdy o takmer 11 % štatistici v septembri zaznamenali v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, o 9,9 % klesla reálna mzda v odvetví informácií a komunikácie. O viac ako päť percent poklesli aj reálne príjmy zamestnancov v predaji a oprave motorových vozidiel, vo veľkoobchode, v maloobchode, vo vybraných trhových službách i doprave a skladovaní. Len v ubytovaní reálne mzdy rástli, a to o 2,6 %.

Pokles v kľúčových odvetviach

Reálne mzdy tak klesajú aj v štyroch kľúčových odvetviach, ktoré na Slovensku zamestnávajú najviac ľudí. V sektore služieb sa reálne mzdy oproti vlaňajšiemu septembru znížili o 6,5 %, v maloobchode o 5,2 %, v priemysle o 4,3 % a v stavebníctve o 1,1 %.

Zdroj: Štatistický úrad SR

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, v priemere za prvých deväť mesiacov roka 2022 sa nominálna mesačná mzda medziročne zvýšila o viac ako pätinu na 928 eur v ubytovaní. Výraznejší rast nominálnych miezd zaznamenali aj v stavebníctve o 11,1 % na 890 eur a v maloobchode o 10,9 % na 954 eur. Najnižší rast nominálnej mzdy evidovali vo vybraných trhových službách o 4,9 % na 1 224 eur.

V dôsledku vysokej inflácie však od začiatku roka 2022 reálna mzda vzrástla len v ubytovaní o 7,3 %. Ostatné sledované odvetvia zaznamenali jej pokles, najviac sa znížila reálna mzda vo vybraných trhových službách o 6,3 %, najmenej v stavebníctve o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy