Fámy? Kryptomeny oslabujú kvôli údajnej situácii kryptomenovej burzy FTX

, ČTK Foto: getty images

Kryptomeny dnes výrazne oslabujú, investorov znepokojili nepotvrdené správy o finančnej situácii kryptomenovej burzy FTX. Jej natívne mince FTT kvôli tomu dopoludnia odpisovali takmer 19 percent hodnoty. Situáciu sa snažil mierniť zakladateľ FTX Sam Bankman-Fried, podľa ktorého je burza v poriadku. Informácie, ktoré sa o burze FTX objavili, podľa médií označil za nepravdivé fámy.

Najznámejšia krypremena bitcoin sa krátko pred 11:00 SEČ pohybovala okolo 19.758 USD, čo bol podľa údajov špecializovaného webu CoinDesk za posledných 24 hodín pokles približne o 4,5 percenta. Druhá najväčšia kryptomena étereum v rovnakom čase odpisovala 4,9 percenta na 1490 USD.

Krytomenová burza FTX sa dostala pod silný tlak, keď šéf konkurenčnej burzy Binance v nedeľu uviedol, že jeho firma predá svoje mince FTT. Zdôvodnil to bližšie neupresneným "nedávnym odhalením". Jednodňový odliv z kryptomenovej burzy podľa analytickej spoločnosti Nansen presahuje 630 miliónov dolárov.

"S ohľadom na prepad FTT pod úroveň podpory dochádza k masívnym výberom z FTX, a to naprieč rôznymi aktívami," uviedol Justin d'Anethan zo spoločnosti Amber Group, ktorá sa zaoberá digitálnymi aktívami. "Zdá sa, že investori predávajú aktíva alebo ich sťahujú z kryptoburzy. Pravdepodobne to bude chaotický týždeň," dodal.

Minulý týždeň server CoinDesk informoval o účtovnej súvahe, ktorá unikla z obchodnej firmy Alameda Research. Tú založil Bankman-Fried a podnik má úzke väzby na kryptomenovú burzu FTX. Správa podnietila debatu priaznivcov kryptomien na sociálnej sieti Twitter.

"Vzhľadom k nedávnym tohtoročným udalostiam sa objavila otázka solventnosti FTX. Zatiaľ ale nevidíme žiadne tvrdé dáta, ktoré by tento typ názoru potvrdzovali," konštatoval prevádzkový riaditeľ Matthew Dibb zo singapurskej firmy pre správu kryptomenových investícií Stack Funds.

Súvisiace články

Aktuálne správy