Výnosy 10-ročných amerických štátnych dlhopisov sú najvyššie od roku 2008

Výnosy amerických štátnych dlhopisov pokračujú v raste a dostali sa na 14-ročné maximum. Výnosy referenčných 10-ročných dlhopisov vlády USA v piatok stúpli až o 6 bázických bodov a dostali sa na 4,29 %, keď sa dostali najvyššie od roku 2008.

Výnosy amerických štátnych dlhopisov pokračujú v raste a dostali sa na 14-ročné maximum.
Výnosy referenčných 10-ročných dlhopisov vlády USA v piatok stúpli až o 6 bázických bodov a dostali sa na 4,29 %, keď sa dostali najvyššie od roku 2008. Tento týždeň sa už zvýšili o 27 bázických bodov. Výnosy rastú nepretržite už dvanásty týždeň. Naposledy sa to stalo v roku 1984, keď Fed pod vedením Paula Volckera prudko zvýšil úrokové sadzby.
Výnosy 2-ročných dlhopisov sa dostali v piatok na nové 15-ročné maximum 4,639 %.
Dlhopisy aj akcie sa tento rok prudko oslabili, keďže centrálne banky po celom svete sprísňujú menové politiky, aby tlmili infláciu. Cena dlhopisov je inverzná k ich výnosom.
Súčasný výpredaj podporilo zvýšenie očakávaní ďalšieho nárastu úrokov v USA. Finančné trhy počítajú s tým, že kľúčová sadzba Fedu sa v 1. polroku 2023 dostane nad 5 %. Ešte pred týždňom sa čakalo, že zostane pod 4,7 %.
Aktuálny nárast výnosov má negatívny vplyv na akciové trhy. Európske burze sa tesne popoludní pohybovali v negatívnom pásme a futures na hlavné americké indexy signalizovali, že piatkové obchodovanie otvoria v mínuse.

Súvisiace články

Aktuálne správy