Viac ako tri miliardy dolárov: Hackeri tento rok ukradli rekordný objem kryptomien

, ČTK Foto: pexels.com/Worldspectrum

Len za október boli ukradnuté kryptomeny aspoň za 718 miliónov dolárov. Október sa tak v tomto roku stal najrušnejším mesiacom pre hackerské aktivity.

Hoci ceny kryptomien v tomto roku výrazne klesli, medzi hackermi záujem o ne naďalej rastie. Podľa poradenskej spoločnosti Chainalysis už tento rok boli ukradnuté kryptomeny za viac ako tri miliardy amerických dolárov, tento rok tak bude podľa celkovej hodnoty hackerských útokov rekordný.

Len za október boli ukradnuté kryptomeny aspoň za 718 miliónov dolárov. Október sa tak v tomto roku stal najrušnejším mesiacom pre hackerské aktivity.

Väčšinou sú cieľom takzvané protokoly decentralizovaného financovania (DeFi), ktoré využívajú softvérové algoritmy umožňujúce investorom do kryptoaktív obchodovanie a požičiavanie kryptomien bez využitia centrálneho sprostredkovateľa. Hackeri sa zdokonalili vo využívaní slabých miest v zabezpečení, kódovaní a štruktúre trhovísk DeFi, ktoré sú považované za dôležité pre prijatie kryptomien. Veľmi zraniteľné sú tiež mosty medzi blockchainami, ktoré umožňujú užívateľom prevádzať kryptomeny medzi rôznymi aplikáciami.

Krádeže za stovky miliónov

V posledných dňoch zasiahli kryptomienkový sektor dva veľké prípady krádeže. V prvom hacker odviedol asi 100 miliónov dolárov zo služby Mango manipuláciou s cenou jej tokenu. Minulý týždeň potom hacker vyťažil a ukradol dva milióny tokenov BNB z burzy Binance, zhruba za 570 miliónov amerických dolárov. Asi 100 miliónov dolárov sa nepodarilo získať späť, zvyšok bol podľa Binance zmrazený.

Platformy DeFi sa stali častým terčom hackerských útokov organizovaných štátom. Chainalysis na začiatku tohto roka odhadla, že skupiny napojené na Severnú Kóreu ukradli z protokolov DeFi kryptoaktíva zhruba za jednu miliardu USD, upozornila agentúra Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy