Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v júli zrýchlil

Medziročný rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa aj v júli zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za takmer 38 rokov. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad INE.
Index spotrebiteľských cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny sa v júli zvýšil medziročne o 10,8 % po náraste o 10,2 % v predchádzajúcom mesiaci. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom z 29. júla.
Miera inflácie v Španielsku tak dosiahla najvyššiu úroveň od septembra 1984, skonštatoval štatistický úrad.
K júlovému zrýchleniu inflácie prispeli vyššie náklady na bývanie, dopravu aj potraviny.
Presnejšie, náklady na bývanie vzrástli v júli o 23 % v dôsledku zvýšených poplatkov za elektrinu. Ceny potravín a nealkoholických nápojov sa oproti minulému roku zvýšili o 13,5 % a ceny dopravy o 16,2 %.
Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, v júli stúpla na 6,1 % z 5,5 % v júni. Tempo jej rastu bolo najvyššie od januára 1993.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Španielsku v júli klesli o 0,3 %, zatiaľ čo rýchly odhad signalizoval, že sa znížia o 0,2 %. V každom prípade júlový údaj ostro kontrastuje s ich júnovým nárastom o 1,9 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) vzrástol v júli medziročne o 10,7 %, nie o 10,8 % pri rýchlom odhade, z júnových 10 %. Medzimesačne sa HICP znížil o 0,6 % namiesto o 0,5 %. V júni pritom medzimesačne stúpol o 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy