WEF: Ruská invázia na Ukrajinu môže znamenať začiatok tretej svetovej vojny

, ČTK Foto: SITA/AP

Ruská invázia na Ukrajinu môže znamenať začiatok tretej svetovej vojny. Na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose to povedal americký miliardár a filantrop maďarského pôvodu George Soros. Najlepším spôsobom, ako zachovať slobodnú civilizáciu, je podľa neho poraziť ruského prezidenta Vladimíra Putina. Informovala o tom agentúra Reuters.

Deväťdesiatjedenročný Soros označil vojnu na Ukrajine za súčasť širšieho boja medzi otvorenými spoločnosťami, ktoré sa zakladajú na rešpekte k ľudským právam, transparentnej verejnej správe a vláde práva, a uzavretými spoločnosťami, ako je Čína či Rusko. Uzavreté spoločnosti sú pritom podľa Sorosa na vzostupe.

"Invázia bola možná začiatkom tretej svetovej vojny a naša civilizácia ju nemusí prežiť," uvádza text Sorosovho prejavu, ktorý zverejnila jeho kancelária. "Najlepší a možno jediný spôsob, ako zachovať našu civilizáciu, je čo najskôr poraziť Putina. To je to najdôležitejšie," dodal podľa zverejneného textu finančník. "Nemôžem predvídať výsledok, ale Ukrajina má určite šancu zvíťaziť," uzavrel.

Putin podľa Sorosa teraz inváziu považuje za chybu a chystá ísť o prímerie. "Primeranie je však nedosiahnuteľné, pretože sa mu nedá veriť," myslí si Soros. "Čím je Putin slabší, tým menej sa dá jeho správanie predvídať," rozviedol.

Európska únia musí podľa Sorosa pochopiť, že ruský prezident môže zastaviť dodávky ruského zemného plynu, "kým to naozaj bolí". Ruský plyn v súčasnosti pokrýva asi 40 percent európskych potrieb.

Putin inváziu označuje za "špeciálnu operáciu". Spojené štáty podľa neho využívali Ukrajinu na ohrozenie Ruska prostredníctvom rozšírenia NATO. Moskva musela zasiahnuť proti prenasledovaniu ruskojazyčného obyvateľstva, tvrdí ruský prezident. Ukrajina a jej západní spojenci tieto tvrdenia odmietajú ako nepodložené zámienky na inváziu do suverénnej krajiny.

Soros označil Rusko, ktoré je rozlohou najväčšou krajinou sveta, a Čínu, druhú najväčšiu svetovú ekonomiku, za popredných členov skupiny nastupujúcich uzavretých spoločností, v ktorých je jednotlivec podriadený štátu.

"Represívne režimy sú teraz na vzostupe a otvorené spoločnosti sú v obliehaní," konštatoval Soros. "Najväčšiu hrozbu pre otvorenú spoločnosť v súčasnej dobe predstavujú Čína a Rusko," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy