Citigroup: Chyba obchodníka spôsobila „flash crash“ Európy

, CNBC Foto: SITA/AP

Americký bankový gigant Citigroup prevzal v pondelok zodpovednosť za bleskový pád, kedy niektoré európske akcie prudko klesli. Najviac boli zasiahnuté severské akcie, pričom švédsky akciový index Stockholm OMX 30 klesol v jednom bode až o 8 %. Väčšinu strát nakoniec zmazal.

Takzvaný „flash crash“ na európskych trhoch v pondelok podnietil niekoľko indexov k prudkému prepadu, čo vyvolalo poplach medzi investormi v deň, počas ktorého sa veľmi neobchodovalo kvôli štátnym sviatkom po celom svete. Obchodovanie bolo v pondelok krátko pred ôsmou hodinou londýnskeho času dočasne zastavené na niekoľkých trhoch po tom, čo niektoré európske akcie náhle klesli.

Americký bankový gigant Citigroup v pondelok prevzal zodpovednosť za tento stav. „V pondelok jeden z našich obchodníkov urobil chybu pri zadávaní transakcie. V priebehu niekoľkých minút sme chybu identifikovali a opravili,“ povedal pre CNBC hovorca Citi. Európske trhy uzavreli pondelňajšiu seansu výrazne nižšie, keďže investori reagovali na bleskový prepad a prebrali slabé ekonomické údaje z Číny a Nemecka. Paneurópsky Stoxx 600 sa v utorok popoludní obchodoval o niečo nižšie, keďže účastníci trhu celosvetovo monitorovali rozhodnutia o kľúčových úrokových sadzbách.

Za tzv. „flash crash“ sa považuje extrémne prudký pokles ceny aktíva, po ktorom nasleduje rýchle zotavenie v ten istý deň. Zvyčajne sa to udeje v priebehu niekoľkých minút a často je prepad spôsobený obchodnou chybou alebo takzvanou chybou „fat finger“, čiže keď niekto stlačí nesprávny kláves počítača na zadanie údajov.

Spoločnosti zaoberajúce sa vysokofrekvenčným obchodovaním boli v posledných rokoch obviňované z viacerých takýchto náhlych pádov. V januári 2020 bol obchodník s vysokofrekvenčnými futures Navinder Singh Sarao odsúdený na jeden rok domáceho väzenia za to, že pred desiatimi rokmi pomohol spustiť krátky pád akciového trhu v hodnote 1 bilióna dolárov. Ministerstvo spravodlivosti USA obvinilo Saraa z podvodu a manipulácie, ako aj z „spoofingu“ – keď obchodník umiestni tisíce ponúk na kúpu s úmyslom okamžite ich zrušiť alebo zmeniť pred realizáciou. Vytvorenie náhlej trhovej aktivity generovalo cenový impulz, z ktorého Sarao dokázala profitovať. USA postavili „spoofingu“ mimo zákon v roku 2010 v snahe sprísniť predpisy po finančnej kríze v roku 2008.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy