Turecká líra sa prepadla na nové historické minimum vyše 12 lír za dolár

Kurz tureckej líry klesol v utorok o 8 % a zaznamenal nové minimum, keď turecká mena prekonala hranicu 12 lír za dolár. Dôvodom je pretrvávajúca nervozita na trhoch pre menovú politiku centrálnej banky, na ktorú tlačí prezident Recep Tayyip Erdogan.
Kurz tureckej líry dosiahol v utorok 12,49 TRY/USD, čo predstavuje nové historické minimum. Líra, ktorá na tom bola zle už dávnejšie, zaznamenala výraznejší prepad minulý týždeň, keď turecká centrálna banka napriek vysokej inflácii oznámila ďalšie zníženie kľúčovej úrokovej sadzby. Banka znížila vo štvrtok 18. novembra hlavnú týždňovú repo sadzbu o 100 bázických bodov na 15 %. Inflácia sa pritom pohybuje okolo 20 %. V októbri banka sadzbu znížila o 200 a v septembri o 100 bázických bodov.
Podľa analytikov sa banka prispôsobuje tlaku Erdogana, ktorý odmieta vysoké úrokové sadzby s tým, že poškodzujú ekonomiku. Erdogan zasiahol do vývoja kurzu meny niekoľkokrát, keď vyhlásil, že proti sadzbám bude bojovať až do konca. Tlak na líru vyvinuli aj špekulácie, že Erdogan môže v najbližšom období vymeniť ministra financií a hospodárstva Luftiho Elvana.
Od začiatku tohto roka klesol kurz líry oproti doláru o viac než 37 %. Je tak najhoršie sa vyvíjajúcou menou na rozvíjajúcich sa trhoch. Analytici pritom počítajú s ďalším zhoršovaním kurzu. Podľa Jasona Tuveyho zo spoločnosti Capital Economics môže líra presiahnuť 13 TRY/USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy