Akcie klesajú, obavy z inflácie rastú. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

Stagflácia straší finančné trhy. Tie upierajú svoju pozornosť k výsledkovej sezóne a dúfajú, že prinesie nový pozitívny impulz. Počas víkendu budú v Čechách voľby, v prieskumoch vyhráva strana ANO súčasného premiéra Andreja Babiša.

Roztočí sa inflačná špirála?
Stagflácia je pojem v ekonomike, ktorý označuje nízky až nulový rast HDP, takmer žiadnu zmenu v zamestnanosti a sprievodným javom je vysoký rast cien – inflácia. Narušenie dodávateľských reťazcov sa javí byť trvácnejšie ako pred letom a pri rastúcich cenách vstupov vyhráva ten, kto dodávateľom zaplatí viac. Pre firmy je efektívnejšie priplatiť si a „ukoristiť“ vstupné suroviny, ako zastaviť výrobu a poslať zamestnancov na nútenú dovolenku. Takto predražené vstupy sa však premietajú do koncových cien tovarov a služieb. Nepomáha tomu ani rast dopytu, ktorý ešte väčšmi  tlačí na rast cien. Centrálne banky tak stoja pred Sofiinou voľbou. Buď budú brzdiť infláciu znížením stimulov a zvyšovaným sadzieb – čím ale poškodia krehký rast a trh práce – alebo prehliadnu vyššiu infláciu, čo však odkrojí značnú časť úspor. Vyššia inflácia potlačí na rast miezd a následne na rast mzdových nákladov firiem.

Roztočenie inflačnej špirály je veľmi nebezpečné, pretože existuje tenká hranica medzi tým, kedy sa inflácia javí ako udržateľná a kedy sa už vymyká kontrole. Silnou brzdou inflácie by mohlo byť rýchlejšie tempo zvyšovania sadzieb, o čom však finančné trhy nechcú ani počuť. Tieto obavy sa už dnes premietajú do cien aktív – hlavne akcií. Globálne akciové indexy v posledných týždňoch poklesli o viac ako 5 % od svojich historických maxím.   

Voľby pod vplyvom Pandora papers
Tento víkend prebehnú v Čechách voľby do poslaneckej snemovne. V prieskumoch vyhráva strana ANO súčasného premiéra Andreja Babiša a dosahuje 26 %. Na druhom mieste je trojkoalícia strán Občianska demokratická strana, KDU-ČSL a TOP09. V prieskumoch dosahujú 21 %. Koalícia zároveň nebude vo vláde spolupracovať s hnutím ANO a po voľbách sa čiastočne rozpadne. Strany budú mať v Snemovni samostatné kluby, povolebný postup však bude spoločný (buď všetky strany pôjdu do opozície, alebo koalície). Donedávna v prieskumoch favorizovaní Piráti v koalícii so Starostami sa v prieskumoch umiestňujú na treťom mieste so ziskom 18 %. Štvrtá je Okamurova SPD so ziskom 11 %. Zoznam uzatvárajú komunisti spolu so sociálnymi demokratmi rovnako s 5-percentnou podporou v prieskumoch. Voľby do poslaneckej snemovne môže ovplyvniť nedávna kauza Pandora papers, podľa ktorej mal Andrej Babiš preprať cez daňové raje 16 mil. €, aby sa vyhol zdaneniu, a kúpiť za ne nehnuteľnosti na Francúzskej riviére. 

Vývoj preferencií jednotlivých politických strán

                                                                                                                                         Zdroj: Politico
 

Nakopne výsledková sezóna rast akcií?
Ako sa zdá, budúci týždeň by mal začať pokojne. Z makroekonomických dát uvidíme len septembrovú infláciu z USA. Týždeň uzatvoria maloobchodné tržby zo Spojených štátov. Finančné trhy budú upierať svoju pozornosť na začínajúcu výsledkovú sezónu za 3Q, ktorá by mohla nakopnúť akcie do ďalšej rastovej vlny v prípade, že prekvapí pozitívne. 


 

Súvisiace články

Aktuálne správy