Inflácia až 3,8 %: Spotrebiteľské ceny budú zrejme medziročne rásť aj ďalšie mesiace

, TASR;365bank Foto: getty imagess

Rast cien pokračoval aj v auguste, medziročná inflácia dosiahla až 3,8 %. Informoval o tom v utorok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Je to najvyššia hodnota od októbra 2012, teda za posledných takmer deväť rokov. Analytici sa zhodli, že medziročná inflácia bude vyššia aj po ďalšie mesiace.

Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák si myslí, že rast spotrebiteľských cien v tomto roku dosiahne v priemere 2,4 %, pričom v budúcom roku môže prísť k jemnému zrýchleniu na 2,8 %. "Do ďalších mesiacov tohto roka predpokladáme zvýšenú mieru inflácie, kulminujúcu práve na prelome leta a jesene, s postupným zvoľnením jej tempa v závere roka," podotkol analytik. V budúcom roku od januára však očakáva Horňák opätovný nárast inflácie, ktorý bude podľa neho závislý od konečného rozhodnutia o cenách energií pre domácnosti. "Ekonomika v súčasnosti čelí niekoľkým ťažko predvídateľným faktorom, ktoré môžu rast cien v druhej polovici roka ešte významne ovplyvniť," podotkol Horňák s tým, že ide napríklad o dĺžku trvania a rozsah problémov s nedostatkom čipov, 3. vlnu pandémie nového koronavírusu a jej sily na Slovensku a vo svete, a takisto o mieru oživenia dopytu. "Vo všeobecnosti ale považujeme väčšinu z týchto inflačných tlakov za dočasné, pričom k bežným nižším mieram inflácie by sme sa podľa našich odhadov mali dostať v druhej polovici budúceho roka," uzavrel analytik.

Analytička 365. bank Jana Glasová vyčíslila, že inflácia by mohla na Slovensku v nasledujúcich mesiacoch rásť tempom okolo 3,5 %. "Smerom nahor ju budú tlačiť hlavne vyššie ceny výrobných vstupov, stavebných materiálov, benzínu, agrokomodít a potravín," vymenovala analytička.
 


Čo nás vychádza drahšie a čo lacnejšie?
Medziročné porovnanie:
V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška v auguste najrýchlejšie rástli ceny v doprave (až o 11,1 %), a to kvôli zdražovaniu ropy na svetovom trhu. Druhý najväčší rast dosiahol alkohol, tabak a tabakové výrobky (o 8,6 %) kvôli zvýšeniu spotrebnej dane z tabaku. 

Najväčšiu časť z nášho rodinného rozpočtu odčerpávajú každý mesiac potraviny a bývanie. Ceny za bývanie a energie boli v auguste o 2,2 % vyššie ako pred rokom a výrazne sa teda podpísali pod rast inflácie. Smerom nahor sú tieto ceny ťahané silným rastom cien stavebných materiálov. Aktuálna materiálová kríza vo svete totiž spôsobuje výrazné zdražovanie nedostatkového tovaru vrátane stavebných materiálov.

Potraviny boli v auguste medziročne drahšie až o 3,6 %. Tempo ich cenového rastu výrazne zrýchľuje už tretí mesiac po sebe. V medzimesačnom porovnaní ale potraviny nepatrne zlacneli o -0,1 %. Spomedzi potravín najvýraznejšie v auguste zdražovala zelenina, obilniny a chleba, mlieko a mliečne výrobky, vajíčka a taktiež mäso. 

Ani jedna položka spotrebného koša v rámci CPI inflácie nás v auguste nevychádzala lacnejšie ako vlani, všetko bolo medziročne drahšie. 

Medzimesačné porovnanie:
V porovnaní s júlom sa spotrebiteľské ceny u nás zvýšili o 0,4 %, teda mierne pomalšie ako v predchádzajúcich mesiacoch. Pod rast inflácie sa podpísala hlavne drahšie doprava (o 1 %) kvôli drahšej rope a taktiež vyššie ceny za bývanie (o 0,7 %) kvôli zdražovaniu stavených materiálov. Výrazne medzimesačne rástli aj ceny nábytku a zariadenia do domácnosti (o 1,1 %) a rozličného tovaru  a služieb (o 0,8 %). V rámci tejto položky sa zvýšili hlavne ceny za tovar osobnej hygiény, drogéria, taktiež ceny v kaderníctvach a iných skrášlovacích službách.  


Analytička WOOD & Company Eva Sadovská odhaduje celoročnú infláciu na úrovni 2,6 – 2,7 %. Spresnila, že do konca roka zrýchli zdražovanie najmä pri potravinách a nealkoholických nápojoch. "Na prelome rokov 2021 a 2022 si za ne budeme priplácať navyše približne päť percent," vyčíslila. Dodala, že aj najbližšie mesiace bude zrejme medziročne drahší tabak, pohonné látky a stavebný materiál.

Súvisiace články

Aktuálne správy