Nemci chcú lepšiu ponuku prímestských spojov a lepšie ceny

Mnohí Nemci chcú zlepšenie ponuky prímestských autobusových a vlakových spojení a lepšie ceny. Ako vyplýva z prieskumu pre Združenie automobilového priemyslu (VDA), tri štvrtiny respondentov žiadajú nižšie ceny a takmer dve tretiny lepšiu ponuku. Viac než 60 % opýtaných považuje za dôležité rozšírenie a zlepšenie kvality cyklistických trás v mestách.
Zároveň však Nemci prisudzujú automobilu centrálnu úlohu, oceňujú najmä nezávislosť a flexibilitu. Podľa agentúry DPA až každý druhý respondent si nevie predstaviť, že by bez auta mohol viesť rovnaký život ako doteraz. Väčšina opýtaných si želá lepšiu ponuku parkovania a lepšiu koordináciu nastavenia svetelnej signalizácie.
S požiadavkami na úplný zákaz používania benzínových a dieselových vozidiel po roku 2030 súhlasí len 19 % respondentov, 51 % sa vyjadrilo proti tomu. Mnohí opýtaní považujú aj napriek kúpnym bonusom elektromobily za predražené, pre 63 % sú práve vysoké ceny dôvodom pre odmietnutie kúpy. Za ďalšie prekážky považujú respondenti nízky počet nabíjacích staníc (64 %), čas nabíjania (53 %) a dojazd vozidla (59 %). Viac než polovica (58 %) opýtaných považuje za sporné, či elektrické vozidlá sú naozaj ekologickejšie než autá so spaľovacími motormi.

Súvisiace články

Aktuálne správy