Flash analýza: Výrobné ceny kvôli materiálovej kríze prudko rastú, v júli sa zvýšili až o 5,5 %

, 365bank Foto: SITA/AP

Globálna ekonomika aktuálne bojuje s nedostatkom viacerých surovín a materiálov. V prvom rade ide o nedostatok čipov, ktorý spôsobuje odstávky výroby hlavne v automobilovom a elektrotechnickom priemysle.

Predpokadáme, že chýbajúce čipy budú trápiť automobilky ešte celý tento rok a zrejme aj začiatkom budúceho roka. Ďalším veľkým problémom pre priemysel je nedostatok plastového granulátu, ktorý sa využíva vo väčšine odvetví vrátane automobiliek. Trh hlási aj problémy s nedostatkom plechov, kovov, dreva, skla a aj stavebných materiálov. 

Materiálová kríza je spôsobná hlavne zabrzdením výroby počas krízy a pomalším rozbiehaním výroby po pandémii. Mnohí svetoví producenti čelili počas krízy problémom s výrobou kvôli karanténnym opatreniam a nedostatku zamestnancov. Slabá ponuka a rastúci dopyt teraz tlačia na rast cien týchto produktov a materiálov.

Zvyšovanie cien výrobných vstupov a stavebných materiálov signalizujú aj dáta Štatistického úradu SR. Podľa indexu cien vo výrobnej sfére (PPI inflácia) sa ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh v júli medziročne zvýšili až o 5,5 % (v júni rástli o 3,6 %). Ešte začiatkom roka pritom platilo, že priemyselné ceny medziročne klesali, ale od apríla už postupne rastú. A ich rast sa z mesiaca na mesiac zrýchľuje. Aj medzimesačne, teda v porovnaní s júnom, sa v júli priemyselné ceny výrazne zvýšili, a to o 2,2 %.

V rámci priemyselnej výroby výrazným medziročným tempom rastú hlavne ceny rafinovaných ropných produktov (cca o 48 %), chemických výrobkov (o 23 %), kovov a kovových výrobkov (o 18 %) a drevených a papierových výrobkov (o 17 %). Ide teda presne o tie produkty, ktorých výroba je poznačená nedostatkom surovín na globálnom trhu. Výrazne drahšie ako vlani sú aj stabené materiály, a to až o 12,5 %. Práve drahšie stavebné materiály spôsobujú, že opravy a rekonštrukcie bytov či domov nás vychádzajú o dosť drahšie. A samozrejme sa takto zvyšujú aj náklady na výstavbu novostavieb, čo tlačí nahor aj ceny nehnuteľností na realitnom trhu.

Rastúce priemyselné ceny tlačia nahor aj spotrebiteľskú infláciu
Rastúce ceny priemyselných výrobcov tlačia nahor aj konečné ceny pre sporebiteľov, čo spôsobuje aj citeľné zvyšovanie spotrebiteľskej inflácie. Júlová CPI inflácia dosiahla vysoký rast o 3,3 %, čo je najvyššia úroveň od februára 2020, teda ešte z obdobia pred pandémiou. 

Akú infláciu ďalej očakávame?
Očakávame, že rast cien priemyselných výrobcov bude výrazný aj v nasledujúcich mesiacoch, pod čo sa bude podpisovať hlavne nedostatok viacerých surovín a materiálov na globálnom trhu. Zvyšovať sa bude aj spotrebiteľská inflácia. Za celý tento rok nateraz očakávame priemernú infláciu mierne nad 2 %. Nevylučujeme ale riziko, že bude inflácia ešte vyššia, a to hlavne vzhľadom na surovinovú krízu vo svete a rastúce ceny ropy a energií. 

Autorkou je Jana Glasová, analytička 365.bank
 

Súvisiace články

Aktuálne správy