Stavebná produkcia v eurozóne aj v EÚ v júni medzimesačne klesla

Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v júni medzimesačne opäť klesla, už tretíkrát po sebe. V medziročnom porovnaní pokračovala v raste, ale oveľa pomalším tempom. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke európsky štatistický úrad Eurostat.
Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov v júni 2021 medzimesačne znížila o 1,7 % v eurozóne a o 1,2 % v EÚ po májovom poklese o 0,4 % v regióne, ktorý zaviedol euro a o 0,2 % v celej Únii.
V medziročnom porovnaní sa produkcia v stavebníctve v júli zvýšila v eurozóne o 2,8 % po náraste o 12,2 % v predchádzajúcom mesiaci. V EÚ sa tempo jej rastu v júni spomalilo na 3,5 % z 10,7 % v máji.
Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré dodali Eurostatu údaje za jún, najstrmší medzimesačný pokles produkcie v stavebníctve zaznamenali na Slovensku (-6,5 %), v Španielsku (-3,6 %) a Rakúsku (-3,3 %). Najväčší rast vykázali Slovinsko (4,8 %), Maďarsko (3,6 %) a Rumunsko (2 %).
V medziročnom porovnaní stúpla v júni produkcia v stavebníctve najviac v Maďarsku (27,7 %), Rumunsku (10,2 %) a Rakúsku (10 %), zatiaľ čo jej pokles nahlásili Španielsko (-10,6 %), Nemecko (-1,6 %) a Belgicko (-0,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy