Alstom získal od talianskych železníc Trenitalia objednávku na dodávku vlakov

Francúzsky koncern Alstom získal od talianskej štátnej železničnej spoločnosti Trenitalia objednávku na dodávku 150 regionálnych vlakov. Hodnota kontraktu predstavuje 910 miliónov eur, uviedol v piatok Alstom.
Vlaky budú vyrobené v závodoch Alstomu v Lombardii a v Bologni. Vlaky budú zodpovedať najnovším ekologickým štandardom a budú na 97 % recyklovateľné. V porovnaní so staršími vlakmi umožnia zníženie emisií približne o 30 %. Vybavené budú videomonitorovaním a bezdrôtovým pripojením na internet.
Taliansko chce na ich kúpu použiť peniaze z fondu obnovy Európskej únie (EÚ), ktoré sú určené na veľké infraštruktúrne projekty. Časť z týchto peňazí sa použije na modernizáciou železničnej siete. Vďaka tomu by sa počet cestujúcich železnicou mal zvýšiť o 10 % a objem tovarov o 30 %, uvádza sa v talianskom pláne obnovy, ktorý odobrila Európska komisia (EK).
Do modernizácie talianskych železníc by sa v najbližších rokoch malo investovať 25 miliárd eur, a to nielen do vysokorýchlostných tratí, ale aj do regionálnych liniek. Takisto sa počíta s rekonštrukciou 48 staníc. Tieto investície do železníc by mali vytvoriť 20.000 nových pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy