Na zelenú energiu prispejú odberatelia elektriny sumou 387 miliónov eur

Výrobcovia elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (VÚ KVET) získajú v roku 2021 podporu v celkovom objeme 387,48 milióna eur. V porovnaní s minulým rokom ide o pokles zhruba o 80 miliónov eur. V roku 2020 dostali výrobcovia 467,2 milióna eur, uviedol v utorok Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).
ÚRSO odhadol sumu, ktorou prispejú odberatelia výrobcom elektriny, na základe údajov od zúčtovateľa podpory výroby elektriny z OZE a VÚ KVET, spoločnosti OKTE. „Táto suma by mohla byť ešte nižšia vďaka predĺženiu podpory, ktoré ÚRSO pripravuje,“ uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.
Podporu výrobcom zelenej energie financujú odberatelia elektriny vo svojich účtoch za elektrinu v rámci tzv. tarify za prevádzkovanie systému (TPS), pričom TPS tvorí zhruba pätinu koncovej ceny elektriny pre slovenské domácnosti. Výrobcovia zelenej energie tak dostávajú doplatky, ktoré im pokrývajú rozdiel medzi reálnou cenou elektriny na trhu a výkupnou cenou, ktorú dostali garantovanú od štátu.

Súvisiace články

Aktuálne správy