Nálada amerických spotrebiteľov sa v júli nečakane zhoršila

Nálada amerických spotrebiteľov sa tento mesiac nečakane zhoršila na 5-mesačné minimum, keď obavy z vysokej inflácie oslabili dôveru ľudí v zotavovanie ekonomiky. Poukázal na to v piatok zverejnený rýchly odhad Michiganskej univerzity.
Predbežný index spotrebiteľskej dôvery Michiganskej univerzity dosiahol v prvej polovici júla 80,8 bodu, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci zaznamenal 85,5 bodu. Júlová hodnota je najnižšia od februára.
Výsledok je výrazne horší, než predpokladali ekonómovia oslovení agentúrou Reuters. Tí počítali s ďalším zlepšením nálady a zvýšením indexu na 86,5 bodu.
Celkový index spotrebiteľskej dôvery ovplyvnil najmä vývoj čiastkového indexu očakávaní. Ten klesol v júli na 78,4 bodu z júnovej hodnoty 83,5 bodu.
„Nespokojnosť spotrebiteľov s rastúcimi cenami nehnuteľností, áut a výrobkov do domácnosti dosiahla historické maximum,“ povedal hlavný ekonóm spotrebiteľských prieskumov Richard Curtin. „Zatiaľ čo predtým spotrebiteľov zaujímala najmä tvorba pracovných miest, teraz sa najviac obávajú vysokej inflácie,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy