Rast inflácie v Británii sa v júni zrýchlil viac, ako sa čakalo

Medziročná miera inflácie v Británii v júni vzrástla viac, ako analytici odhadovali. Dosiahla pritom najvyššiu úroveň za takmer tri roky, keďže rast spotrebiteľských cien sa zrýchlil po uvoľnení obmedzení na zastavenie pandémie nového koronavírusu. Ukázali to v stredu oficiálne údaje štatistického úradu ONS.
Index spotrebiteľských cien v Spojenom kráľovstve v júni vzrástol o 2,5 % z májových 2,1 %. Dosiahol tak najväčšie tempo rastu od augusta 2018. Ekonómovia pritom očakávali, že stúpne v júni menej, na 2,2 %.
Najväčší vplyv na infláciu mali v júni ceny dopravy. Aj ceny palív, potravín, nápojov, ojazdených automobilov, odevov a obuvi sa v júni medziročne zvýšili. Dôvodom bol najmä nízky porovnávací základ, keďže vlani ceny väčšiny týchto položiek klesli v dôsledku pandemických obmedzení.
Miera inflácie v Británii výrazne rastie od marca, keď vláda v Londýne začala postupne rušiť obmedzenia spojené s novým koronavírusom. Ostrovná ekonomika sa má pritom úplne znovu otvoriť na budúci pondelok (19. 7.), keď má dôjsť k zrušeniu väčšiny obmedzení.
V medzimesačnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy sa spotrebiteľské ceny v júni zvýšili o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy