Spotrebiteľské ceny v Portugalsku naďalej rastú, rast sa však prudko spomalil

Spotrebiteľské ceny v Portugalsku pokračovali v raste aj v júni, už šiesty mesiac po sebe. Tempo rastu sa však v porovnaní s vývojom v máji, keď inflácia dosiahla približne trojročné maximum, prudko spomalilo. Uviedol to v pondelok portugalský štatistický úrad, ktorý potvrdil predbežné údaje.
Medziročná miera inflácie dosiahla v júni 0,5 %, zatiaľ čo v máji predstavovala 1,2 %, najvyššiu úroveň od roku 2018. Júnový vývoj ovplyvnila situácia spred roka, keď sa portugalská ekonomika začala po prvej vlne pandémie otvárať a ceny začali v júni rásť.
Pod spomalenie inflácie sa v júni výrazne podpísali náklady na dopravu, ktoré tempo rastu spomalili na 3,8 % z májovej úrovne 5,6 %. Slabšie rástli aj ceny oblečenia a obuvi, ako aj alkoholických nápojov a tabakových výrobkov.
Navyše, ceny potravín a nealkoholických nápojov klesli. Pokles zaznamenali aj ceny v hoteloch a reštauráciách, znížili sa aj náklady na vzdelanie.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny zvýšili v júni o 0,2 %. To je rovnaké tempo rastu, aké zaznamenali v predchádzajúcom mesiaci. Mierne tak prekonali predbežný odhad, ktorý poukazoval na rast na úrovni 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy