A. Laschet vylučuje znižovanie aj zvyšovanie daní

Kandidát vládnucej CDU na post nemeckého kancelára Armin Laschet vylúčil znižovanie daní po septembrových parlamentných voľbách. Ako povedal, najlepším spôsobom, ako stabilizovať verejné financie po pandémii nového koronavírusu, je návrat k plnej zamestnanosti.
„Nie, teraz sa dane znižovať nebudú, na to nemáme dosť peňazí,“ povedal Laschet v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu ARD. Premiér najľudnatejšej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko sa v januári stal lídrom CDU a v apríli jej kandidátom na post kancelára. Vzhľadom na to, že CDU v prieskumoch verejnej mienky vedie, má šancu nahradiť na tomto poste Angelu Merkelovú.
Okrem vylúčenia znižovania daní však Laschet zároveň ubezpečil, že nepočíta ani s ich zvyšovaním. Ako povedal, počas krízy Nemecko vynaložilo nemalé peniaze na podporu firiem, aby mohli pokračovať v investíciách. Prípadné zvyšovanie daní v tomto období by nebolo najlepším riešením. „Pred pandémiou dosahovalo Nemecko vysoké rozpočtové prebytky bez toho, aby zvyšovalo dane, a to vďaka zvyšovaniu zamestnanosti. V tomto trende chceme pokračovať,“ dodal Laschet.

Súvisiace články

Aktuálne správy