Americký prezident podpísal exekutívny príkaz na podporu hospodárskej súťaže

Americký prezident Joe Biden podpísal tento týždeň exekutívny príkaz, ktorého cieľom je podporiť hospodársku súťaž. Tlak by sa mal zvýšiť najmä na technologické giganty. Práve tie americká administratíva obviňuje z „podkopávania hospodárskej súťaže“.
„Kapitalizmus bez hospodárskej súťaže nie je kapitalizmus. To je vykorisťovanie,“ povedal Biden pri podpise exekutívneho príkazu. Príkaz zahrnuje celkovo 72 nariadení a odporúčaní, ktoré by malo aplikovať približne 10 inštitúcií.
Podľa americkej vlády sa problémy v tejto oblasti v poslednom období zvýšili najmä preto, že veľké technologické koncerny zbierajú príliš veľa osobných informácií, skupujú potenciálnych konkurentov a zneužívajú dominantné postavenie na trhu na úkor menších firiem. Pre Bidena je preto jedným z hlavných cieľov zvýšenie kontroly nad fúziami a akvizíciami v technologickom sektore. Práve technologické koncerny sú často obviňované z takzvaných „zabijáckych akvizícií,“ ktorých cieľom je prostredníctvom kúpy zbaviť sa konkurenta.
„Bez zdravej konkurencie môžu veľkí hráči robiť to, čo sa im zachce a nakladať s ostatnými tak, ako sa im zachce. Pre mnohých Američanov to znamená, že sú nútení prijať aj nevýhodné podmienky len preto, aby mali prístup k veciam, bez ktorých nemôžu existovať,“ povedal prezident.
Hospodárska súťaž by sa mala zlepšiť aj v ďalších oblastiach, napríklad v agrosektore, cestovnom ruchu či v zdravotníctve. Američania by tak postupne mali platiť menej za internet, dostať sa k väčšiemu počtu liekov či pomôcok bez predpisu, alebo rýchlejšie sa domôcť vrátenia peňazí od leteckých spoločností.
Exekutívny príkaz však neznamená, že odporúčania vstúpia do platnosti v najbližšom období. Nie je vylúčené, že niektoré nariadenia firmy z dotknutých oblastí odmietnu a obrátia sa na súd.

Súvisiace články

Aktuálne správy