K oživeniu európskeho hospodárstva dochádza rýchlejšie

K oživeniu európskeho hospodárstva dôjde rýchlejšie, pretože hospodárska aktivita v prvom štvrťroku 2021 prekonala očakávania a zlepšenie zdravotnej situácie v druhom štvrťroku umožnilo rýchlejšie uvoľňovanie obmedzujúcich protiepidemických opatrení. Uviedla v stredu Európska komisia (EK) v rámci svojich letných hospodárskych prognóz EÚ.
Podľa letných prognóz má hospodárstvo v EÚ aj v eurozóne tento rok zaznamenať rast o 4,8 % a v roku 2022 o 4,5 %. V porovnaní s jarnými predpoveďami ide o nárast o 0,6 percentuálneho bodu v EÚ a 0,5 percentuálneho bodu v eurozóne na rok 2021, zatiaľ čo v roku 2022 v oboch oblastiach prognózy naznačujú len mierny nárast – o 0,1 percentuálneho bodu. Na úroveň pred krízou by sa mal reálny HDP vrátiť v poslednom štvrťroku 2021, a to v EÚ aj v eurozóne.
Podľa prognóz rast posilní viacero faktorov. Hospodárska činnosť v prvom štvrťroku prekonala očakávania a stratégie proti šíreniu vírusu a narastajúca miera zaočkovanosti viedli k zlepšeniu zdravotnej situácie a otváraniu ekonomík. To prinieslo prospech najmä podnikom v sektore služieb.
Optimistické výsledky prieskumu u spotrebiteľov a podnikov, ako aj údaje o mobilite občanov, naznačujú, že už teraz v EÚ dochádza k výraznému oživeniu súkromnej spotreby. Existujú tiež jasné známky oživenia cestovného ruchu, k čomu by mal prispieť aj digitálny COVID certifikát EÚ. Všetky tieto faktory podľa EK spoločne prevážia nepriaznivé dosahy dočasného nedostatku vstupných surovín a rastúcich nákladov, ktoré doľahli na časti výrobného odvetvia.
Hlavnou hnacou silou rastu má byť súkromná spotreba a investície, čo podporí aj rastúca zamestnanosť. Vývoz tovarov z EÚ by mal ťažiť zo silného rastu hlavných obchodných partnerov EÚ, vývoz služieb však utrpí v dôsledku pretrvávajúcich obmedzení medzinárodného cestovného ruchu.
Podľa prognóz EK k ekonomickému rastu významne prispeje Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti (RRF), ktorý je hlavným nástrojom multimiliardového ozdravného plánu EÚ. Celkové bohatstvo, ktoré tento nástroj vytvorí, má predstavovať približne 1,2 % reálneho HDP EÚ v roku 2019.
Prognóza inflácie v EÚ v tomto a budúcom roku bola upravená smerom nahor. Očakáva sa, že rastúce ceny energií a komodít, výrobné prekážky spôsobené kapacitnými obmedzeniami a nedostatkom niektorých vstupných tovarov a surovín, ako aj silný dopyt doma aj v zahraničí, budú v tomto roku vyvíjať tlak na rast spotrebiteľských cien. Po vyriešení problémov okolo výrobných obmedzení dôjde k zbližovaniu ponuky a dopytu, a tak by sa mali inflačné tlaky v roku 2022 postupne zmierňovať.
Komisia predvída, že inflácia v EÚ dosiahne v tomto roku priemer 2,2 % (nárast o 0,3 percentuálneho bodu v porovnaní s jarnou prognózou) a 1,6 % v roku 2022 (+0,1 pb). V 19-člennej eurozóne má inflácia v roku 2021 dosiahnuť priemer 1,9 % (+0,2 pb) a v roku 2022 sa stabilizuje na miere 1,4 % (+0,1 pb).
Neistota a riziká spojené s výhľadom rastu sú podľa prognóz EK vysoké, celkovo však zostávajú vyvážené. Riziká spojené s výskytom a šírením mutácií ochorenia COVID-19 podčiarkujú význam ďalšieho zrýchlenia očkovania v členských krajinách. Riziká súvisia predovšetkým s reakciou domácností a podnikov na zmeny v protipandemických obmedzeniach.

Súvisiace články

Aktuálne správy