Predaj automobilov Ford v USA v 2. kvartáli vzrástol

Americká automobilka Ford zaznamenala v 2. štvrťroku nárast predaja v USA o takmer 10 %. Prispel k tomu najmä silný dopyt po SUV modeloch a elektromobiloch v júni, poslednom mesiaci uplynulého kvartálu.
Ford v piatok oznámil, že za tri mesiace do konca júna 2021 predal na domácom trhu 475.327 vozidiel, o 9,6 % viac ako v rovnakom období vlani.
Predaj elektrických a hybridných vozidiel v USA pritom v júni vyskočil o 117 %, predaj SUV modelov značky Ford stúpol o 37 %, zatiaľ čo predaj vozidiel SUV značky Lincoln sa zvýšil o 23,3 %.
Ford predal za prvých šesť mesiacov tohto roka 12.975 kusov svojho SUV Mustang Mach-E. Spoločnosť plánuje uviesť na trh elektrickú verziu svojho najpredávanejšieho pick-upu F-150 v roku 2022.
Automobilky v Spojených štátoch profitujú zo silného dopytu, pretože ich zákazníci pre pandémiu ochorenia COVID-19 uprednostňujú individuálnu dopravu. Nízke úrokové sadzby a vládne stimuly tiež pomáhajú zvýšiť ich predaj.
Problémom však je obmedzená ponuka v dôsledku globálneho nedostatku polovodičov.
„Pri obmedzených zásobách a rekordnej miere obratu v 2. štvrťroku úzko spolupracujeme s našimi predajcami pri zhromažďovaní maloobchodných objednávok, ktoré sú v porovnaní s minulým rokom až 16-násobné,“ uviedol Ford vo vyhlásení.
Najväčšia americká automobilka General Motors už vo štvrtok (1. 7.) informovala, že jej predaj na domácom trhu v uplynulom štvrťroku vzrástol o 40 % na 688.236 vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy