V USA pribudlo v júni 850.000 nových miest, nezamestnanosť však mierne stúpla

Rast nových pracovných miest v USA nabral v júni tempo vďaka očkovaniu, ktoré umožnilo opätovné otváranie ekonomiky. To sa prejavilo najmä vo výraznom zvýšení zamestnanosti v ťažko postihnutom sektore pohostinstva, rekreácie a voľnočasových aktivít. Informovalo o tom v piatok ministerstvo práce USA.
Podľa predbežných údajov v júni 2021 vytvorila americká ekonomika 850.000 nových pracovných miest, najviac za 10 mesiacov. Analytici pritom odhadovali, že v USA pribudne v júni 700.000 nových zamestnancov po májovom prírastku 583.000 pracovných pozícií.
Najviac nových zamestnancov prijali sektory voľného času a pohostinstva, verejného a súkromného vzdelávania, profesionálnych a obchodných služieb, maloobchodu a ďalších služieb. Presnejšie, hotely a reštaurácie po opätovnom otvorení prijali minulý mesiac nových 343.000 ľudí.
Ministerstvo práce v piatok zároveň uviedlo, že miera nezamestnanosti v júni nečakane stúpla, aj keď len mierne, na 5,9 % z májového 14-mesačného minima 5,8 %, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že klesne na 5,7 %.
Podľa expertov americký trh práce vykazoval aj v júni známky oživenia, ktoré podporilo opätovné otváranie širšej ekonomiky, vďaka stabilnému poklesu nových prípadov ochorenia COVID-19. Zamestnávatelia v celej krajine sa pritom sťažujú na pretrvávajúci nedostatok pracovných síl v dôsledku vyplácania rôznych benefitov či starostlivosti o deti.

Súvisiace články

Aktuálne správy