Akcie na nových maximách, kryptomeny pod tlakom. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

Americké akcie sa v závere týždňa vyšplhali na nové maximá. Darilo sa technologickému indexu NASDAQ aj širokému americkému indexu S&P 500. 

Indexy dosahujú rekordy
Americké akcie sa vyšplhali na nové maximá. Náladu na trhu podporila správa o dosiahnutí politickej dohody o rozsiahlom pláne investícií do infraštruktúry v USA. Celkový objem má predstavovať 579 mld. USD. Napriek slabším dátam z trhu práce, pri ktorých sme videli viac žiadostí o podporu ako trh predpokladal, indexy rástli.  V prípade S&P 500 ide o nové maximá po poslednej dvojtýždňovej korekcii. NASDAQ rozširuje zisky po májovom poklese. Tento týždeň zaostávali európske akcie, ktorých index EUROSTOXX50 ostáva naďalej v červených číslach. 


 
Kryptomeny pod tlakom
Kryptomenový trh naďalej klesá aj vďaka víkendovým správam o zatváraní ťažiarskych fariem. Čínske orgány ich zatvárajú v niektorých provinciách a odhady hovoria, že týmto krokom je ohrozených až 50 % svetovej ťažiarskej kapacity bitcoinu. Ak nebude dostatok ťažiarov, ktorí by poskytovali výpočtový výkon, sieť sa spomalí, transakcie potrvajú dlhšie a poplatky sa zvýšia, pretože na zaradenie do bloku budú ťažiari vyberať len tie transakcie, ktoré so sebou ponesú najvyššiu odmenu. Ostatné počkajú na neskôr. Hladina 30 000 USD za bitcoin sa javí ako silná psychologická bariéra. Trh ju za posledný mesiac testoval už štyrikrát a ani raz neuzatvoril deň pod touto hladinou. To signalizuje silnú nákupnú aktivitu v blízkosti danej úrovne. Snaha orgánov o vytlačenie kryptomenovej ťažby môže viesť k dvom veciam. Prvou je, že sa čínski ťažiari presunú do zahraničia. Po druhé, môže sa zintenzívniť tlak na prechod zo systému Proof of Work (overenie pomocou výpočtového výkonu) na systém Proof of Stake (overenie na základe podielu). Zmenu z PoW na PoS už na tento rok avizovalo ethereum. Ak by sa podobný kúsok podaril v najbližších rokoch aj bitcoinu, odstránil by sa negatívny environmentálny dopad ťažby a bitcoinová sieť by sa stala omnoho viac konkurencieschopnou. 

Americký trh práce
V piatok uvidíme výsledky z amerického trhu práce. Ide o kľúčový bod pre možné zvyšovanie sadzieb zo strany americkej centrálnej banky. Tá naďalej nie je dostatočne spokojná s rýchlosťou obsadzovania voľných pracovných miest. Piatkové výsledky odhalia mieru nezamestnanosti, tempo rastu platov, ale aj počet novovytvorených pracovných miest za máj. 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy