Agentúra S&P zlepšila výhľad ratingu Austrálie

Agentúra S&P Global Ratings v pondelok zlepšila vyhliadky ratingu Austrálie, ktorý je na najvyššej úrovni AAA, z negatívneho na stabilný.

Agentúra S&P Global Ratings v pondelok zlepšila vyhliadky ratingu Austrálie, ktorý je na najvyššej úrovni AAA, z negatívneho na stabilný. Ako dôvod uviedla „rýchle zotavenie ekonomiky“ recesie spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19.
Austrálska ekonomika sa prudko oživila a už sa dostala nad úrovne, na ktorých sa nachádzala pred pandémiou, vďaka úspešnému zvládnutiu pandémie a masívnym fiškálnym a monetárnym stimulom.
S&P verí, že fiškálny deficit klesne v najbližších dvoch až troch rokoch smerom k 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) po tom, čo sa vyšplhal na 10 % HDP. „Reakcia vlády a prudké oživenie ekonomiky znížili riziká ohrozujúce naše ekonomické a fiškálne vyhliadky pre Austráliu,“ uviedla ratingová agentúra.
Austrália patrí len medzi 9 krajín na svete, ktoré sa môžu pýšiť najvyšším hodnotením úverovej dôveryhodnosti (AAA) od všetkých troch hlavných ratingových agentúr. Takisto patrí medzi hŕstku štátov, ktorých ekonomiky sú už nad úrovňami spred pandémie.

Súvisiace články

Aktuálne správy