Počas pandémie sa zvýšila vyťaženosť náučných chodníkov v regióne Tekov

Pandemická situácia pretrvávajúca od minulého roka prinútila ľudí hľadať nové možnosti trávenia voľného času. „Už počas uplynulého roka sme pozorovali maximálnu vyťaženosť náučných chodníkov a oddychových zón v tekovskom regióne. Rozhodli sme sa pokračovať v rozvoji cestovného ruchu v tomto duchu, a to prostredníctvom vytvorenia nových náučných chodníkov, ktoré budú slúžiť pre širokú verejnosť,“ skonštatovala Zuzana Obická, referentka pre regionálny rozvoj a cestovný ruch na Mestskom úrade v Leviciach.
Koncom minulého roka bola spracovaná štúdia tvorby nordic-walkingových trás v Leviciach. Spoločne s certifikovanou trénerkou nordic-walkingu radnica vytypovala lokality, ktoré spĺňajú hlavné zásady severskej chôdze. „Projekt na vytvorenie nordic-walkingových trás a produktu cestovného ruchu ako takého sme podali počas pandémie minulý rok, avšak bezúspešne. Tento rok sme podali nový projekt. V prípade, že bude úspešný, budeme môcť vytvoriť štyri nordic-walkingové trasy v troch rôznych lokalitách mesta,“ uviedla Obická. Termín realizácie je naplánovaný na obdobie august 2021 až marec 2022.
Náučný chodník v nedotknutej prírode Horšianskej doliny by mal byť pokračovaním už existujúceho chodníka, ktorý spája Krškany s Horšou. „V spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Tekov, Lesmi SR – odštepným závodom Levice a za pomoci pracovníka Tekovského múzea v Leviciach Vladimíra Smetanu plánujeme vytvoriť náučný chodník, ktorý bude viesť z Horše do Kmeťoviec, teda severnou časťou Horšianskej doliny,“ priblížila zámery samosprávy Obická. V tejto časti Horšianskej doliny existovali v minulosti tri mlyny. Dnes stojí iba jeden, ktorý je zapísaný v zozname Národných kultúrnych pamiatok. Návštevníci doliny však môžu pozorovať aj pozostatky ostatných dvoch mlynov, a tiež jarkov, ktoré privádzali vodu. Keďže ide o lokalitu so štvrtým stupňom ochrany, celý proces si vyžaduje maximálnu spoluprácu s inštitúciami na ochranu prírody.
Pred začiatkom sezóny si vyžadujú údržbu aj existujúce oddychové zóny a náučné chodníky. „V rámci poveternostných podmienok sa postupne snažíme jednotlivé lokality pripraviť na sezónu – vyčistiť od smetí, ponatierať osadené prvky a vyprázdniť ohniská. I napriek nášmu úsiliu čistiť tieto lokality sa pravidelne stáva, že jeden deň sú smeti vyzbierané a na ďalší deň to už nie je pravda,“ opísala situáciu Obická.

Súvisiace články

Aktuálne správy