MMF: Na ukončenie pandémie potrebujeme 50 miliárd dolárov

, ČTK Foto: SITA/AP

Medzinárodný menový fond (MMF) predstavil plán, ako ukončiť pandémiu covidu-19. Do konca tohto roka je podľa MMF potrebné zaočkovať minimálne 40 percent svetovej populácie a do konca prvého polroka budúceho mať zaočkované aspoň 60 percent ľudí v celom svete. Vyjde na asi 50 miliárd dolárov.

Ak sa to podarí, bude to znamenať, že do roku 2025 sa do globálnej ekonomiky dostane ekvivalent deviatich biliónov dolárov. To je podľa prepočtov MMF výsledok rýchlejšej obnovy ekonomickej aktivity, z čoho budú potenciálne najviac ťažiť bohaté krajiny.

Koronakríza už má v celom svete na svedomí viac ako 3,5 milióna ľudských životov a terajšie prognózy naznačujú, že situácia sa aj v budúcom roku bude zlepšovať značne nerovnomerne. To pre svet predstavuje značné riziko, uviedol menový fond.

Výkonná riaditeľka MMF Kristalina Georgievová účastníkom zdravotníckeho summitu, ktorý organizovala Európska komisia (EK) a skupina ekonomicky významných krajín G20, povedala, že to dáva zmysel, keď bohaté krajiny zvýšia svoje príspevky, aby tak pomohli pandémiu čo najskôr ukončiť. „Vyspelé krajiny – ktoré boli požiadané, aby k tomuto úsiliu prispeli najviac – budú mať pravdepodobne najvyššiu návratnosť investícií do verejného sektora v modernej histórii. Pripadne na ne 40 percent rastu hrubého domáceho produktu (HDP) a zhruba jeden bilión dolárov z dodatočných daňových príjmov," uviedla Georgievová.

Návrh, ktorý pripravila hlavná ekonómka MMF Gita Gopinathová a ekonóm fondu Ruchir Agarwal, nadväzuje na snahu niektorých ďalších organizácií a skupín, vrátane Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator, OSN či Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), uviedla agentúra Reuters.

Realizácia plánu vyjde na spomínaných asi 50 miliárd dolárov, z čoho približne 35 miliárd bude zaplatených z grantov od bohatých krajín, súkromných i multilaterálnych darcov. Zvyšných 15 miliárd dolárov poskytnú národné vlády, ktoré použijú financovanie s nízkym alebo nulovým úrokom dostupným cez multilaterálne rozvojové banky.

Krajiny G20 sa už prihlásili, že poskytnú granty zhruba za 22 miliárd dolárov, čo znamená, že je potrebné získať ešte ďalších asi 13 miliárd, aby sa dosiahla celková suma, uviedli autori návrhu. Plán počíta s poskytnutím financovania vopred, s darovaním vakcín a s krokmi, ktoré umožnia voľný pohyb surovín aj hotových vakcín, rovnako ako s investíciami zhruba za osem miliárd dolárov na rozšírenie a zvýšenie výroby vakcín v celom svete.

Medzinárodný menový fond odhadol, že v tomto roku by sa mohla darovať asi jedna miliarda vakcín, aj keď budú jednotlivé štáty pri očkovaní uprednostňovať svojich občanov. Ďalšie miliarda očkovacích dávok by sa mohla vyrobiť do začiatku budúceho roka, čo by malo pomôcť znížiť neočakávaná riziká, napríklad že sa objavia nové varianty koronavírusu, ktoré budú vyžadovať preočkovanie.

Vzhľadom k tomu, že dodávky vakcín sú ešte obmedzené, návrh počíta s výdavkami za 30 miliárd dolárov na rozsiahle testovanie, dostatočnú terapiu a prípravy na distribúciu vakcín. Dve miliardy dolárov by mali ísť na vyhodnotenie a prípadné využitie možnosti získať z jednej vakcíny viacerých dávok. Bez okamžitej reakcie by mnohé rozvojové krajiny a mladé trhové ekonomiky možno museli počkať až do konca budúceho roka alebo aj dlhšie, než dostanú pandémiu pod kontrolu, upozorňujú autori návrhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy