Kryptomeny zažili kolaps. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

Kryptomeny si v tomto týždni prešli jedným z najhorších prepadov v histórii. Najpopulárnejšia digitálna mena Bitcoin sa dostala na hranicu 30 000 USD (25 000 €) za kus. Udialo sa tak po prvýkrát od 8. februára 2021.

Kryptomeny pod tlakom
Bitcoin prišiel o viac ako 50 % hodnoty z aprílových maxím. Z trhovej kapitalizácie stratil za posledný mesiac približne 400 mld. USD. Tento pohyb bol zapríčinený aj obratom Elona Muska, ktorý sa k bitcoinu otočil chrbtom a Tesla ho prestala prijímať na platby za automobily. Oficiálnym dôvodom je, že Musk pociťoval veľký tlak akcionárov Tesly pre environmentálne dopady ťažby kryptomien. Väčšina z nich je totiž ťažená elektrickou energiou získanou z uhlia. Druhým argumentom je čínsky regulátor – čínska centrálna banka – ktorá varovala pred platbami v kryptomenách a vyjadrila nepodporujúce stanovisko. Ide tak o najvýdatnejší pokles kryptomenového sektora od posledného prasknutia bubliny koncom roka 2018. Napriek masívnemu stredajšiemu poklesu sa podarilo väčšine kryptomien čiastočne zotaviť a zmenšiť tento hrozivo vyzerajúci prepad. 
  

Luxusné jachty narastajú na popularite
Zníženie mobility a obmedzené možnosti cestovania mali za následok zmenu správania. Snaha znížiť riziko nákazy vyvolala v priebehu pandémie zvýšený dopyt po luxusných veľkých lodiach. Podľa magazínu Boat International minuli kupujúci v tomto roku za superjachty už viac ako miliardu libier. V päťročnici končiacej rokom 2024 by sa malo dokonca predať o 300 nových veľkých jácht viacej ako medzi rokmi 2014 – 2019. Veľký boom zažívajú hlavne nákupy luxusných plavidiel z druhej ruky, keďže stavitelia sú zahltení objednávkami a výroba nových lodí nestačí uspokojovať dopyt. Vyhliadky pre tento trh nevyzerajú zle ani do budúcna. Ročná miera rastu by mala byť na úrovni 5,2 % medzi rokmi 2017 až 2028. Globálny trh s jachtami bol v roku 2021 ohodnotený na 8,5 mld. USD. 

Nový týždeň zameraný na USA
Nový týždeň prinesie len málo dôležitých dát a aj tie, ktoré môžu mať dopad na trh, budú z USA. Ide o dáta HDP za druhý kvartál – pôjde už o druhý odhad – preto by výsledok nemal výrazne odskočiť od očakávaní, ktoré sú na úrovni 6,4 %. Uvidíme aj dáta inflácie z USA merané metódou PCE – avšak po minulotýždňových výsledkoch meraných cez spotrebiteľský kôš, ktoré výrazne poskočili, sú všetci pripravení na vyššie čísla. 

Súvisiace články

Aktuálne správy