Aj Európa má svoju apku Robinhood, cení sa na 5,3 miliárd dolárov

, CNBC Foto: getty images;trade republic

Nemecká aplikácia na obchodovanie s akciami Trade Republic získala 900 miliónov dolárov v ostatnom kole financovania, ktoré si cení start-up na 5,3 miliardy dolárov. Aplikácia podobne ako Robinhood, umožňuje používateľom obchodovať s akciami a fondmi obchodovanými na burze bez platenia provízie.

Trade Republic je v podstate odpoveďou Európy na Robinhood. Aplikácia umožňuje používateľom obchodovať s akciami a fondmi obchodovanými na burze bez platenia provízie. Trade Republic zarába peniaze z paušálneho poplatku 1 euro, ktorý si účtuje za obchod. Začiatkom tohto roka Trade Republic pridala službu kryptomeny a spustila túto funkciu v čase, keď cena bitcoinov a ďalších digitálnych mincí divoko rástli. V ostatnom čase ale došlo k prudkému poklesu kryptotrhov.

Rovnako ako Robinhood, aj Trade Republic ťažila z rastúceho záujmu retailových investorov o akciový trh. Začiatkom tohto roka rástlo využitie on-line obchodných platforiem počas nestabilného obchodovania GameStop a ďalších akcií propagovaných na nástenke Reddit WallStreetBets.

Trade Republic tvrdí, že Európania majú záujem o finančné trhy, pretože sa snažia dosiahnuť slušnú návratnosť svojich úspor v čase ultranízkych úrokových sadzieb. Spoločnosť má teraz v správe aktíva v hodnote viac ako 6 miliárd eur.

„Päťdesiat percent zákazníkov Trade Republic, viac ako 500 000 ľudí, nikdy v živote neinvestovalo na kapitálových trhoch,“ uviedol vo vyhlásení spoluzakladateľ Thomas Pischke. „Umožňujeme ľuďom začať s vytváraním bohatstva, ktoré boli príliš dlho zanedbávané veľkými bankami, s vysokými poplatkami a nepriehľadnými produktmi.“

Spoločnosť Trade Republic, ktorá bola založená v roku 2015, sa v priebehu rokov rýchlo rozrástla a v súčasnosti má viac ako 400 zamestnancov a 1 milión používateľov v Nemecku, Francúzsku a Rakúsku.

Vďaka najnovšej hotovostnej injekcii je Trade Republic jedným z najcennejších fintech startupov v Európe. Spoločnosť uviedla, že plánuje použiť novú hotovosť na rozvoj svojho podnikania a prijatie ďalších zamestnancov. Ostatné kolo financovania bolo vedené americkou spoločnosťou rizikového kapitálu Sequoia s ďalšou podporou od nových investorov TCV a Thrive Capital. Medzi existujúcich akcionárov patria spoločnosti Accel, Founders Fund a Creandum, ktoré navýšili svoje podiely.

Technologický sektor kontinentu za posledné desaťročie dramaticky vzrástol a rok 2020 znamenal rekordný rok v oblasti investícií do európskych start-upov.

Súvisiace články

Aktuálne správy