Nomura, UBS a UniCredit: EK dala obchodnému kartelu pokutu 371 miliónov eur 

, CNBC Foto: SITA/AP

Európska komisia uznala sedem investičných bánk vinných z porušenia protimonopolných pravidiel počas globálnej finančnej krízy v roku 2008, pričom tri z týchto bánk dostali pokuty.

Sedem inštitúcií sa zúčastnilo „kartelového obchodovania s dlhopismi“ na primárnom a sekundárnom trhu s dlhom európskych vlád v rokoch 2007 až 2011, uviedla vo štvrtok komisia. Obchodníci si prostredníctvom chatovacích miestností vymieňali komerčne citlivé informácie a diskutovali o svojich stratégiách ponúkania cien pred aukciami, dodala komisia.

„Naše rozhodnutie voči Bank of America, Natixis, Nomura, RBS, UBS, UniCredit a WestLB vysiela jasný odkaz, že Komisia nebude tolerovať žiadny druh kolúzneho správania sa,“ uviedla Margrethe Vestagerová, komisárka EÚ pre hospodársku súťaž. Nomura, UBS a UniCredit majú teraz zaplatiť spoločne pokutu vo výške 371 miliónov eur. 

Hovorca spoločnosti Nomura uviedol, že rozhodnutie sa týkalo správania sa dvoch bývalých zamestnancov banky v roku 2011 čo trvalo približne na 10 mesiacov.  „Nomura zváži všetky možnosti vrátane odvolania. Nomura už zaviedla prísnejšie opatrenia na zabezpečenie toho, aby sme naše podnikanie vykonávali vždy s najvyššou úrovňou integrity,“ napísal hovorca banky. 

UBS uviedla, že „ide o starší problém z rokov 2007 – 2011 a pred rokmi sme podnikli príslušné kroky na zmiernenie a zlepšenie procesov,“ dodala, že aj ona zvažuje odvolanie.

UniCredit uviedla, že sa proti rozhodnutiu komisie odvolá. „Skupina s rozhodnutím dôrazne nesúhlasí a tvrdí, že zistenia nepreukazujú nijaké protiprávne konanie zo strany UniCreditu,“ uviedol hovorca banky. 

NatWest, predtým známa ako RBS, nedostala pokutu, pretože komisii nahlásila priestupky.

Bank of America a Natixis nemusia platiť pokutu, pretože za ich porušenia uplynul časový limit pre sankcie a Portigon, predtým WestLB, pokutu nedostala, pretože v poslednom finančnom roku neoznámila čistý obrat.

„Je neprijateľné, že uprostred finančnej krízy, keď muselo byť veľa finančných inštitúcií zachránených z verejných financií, sa tieto investičné banky na tomto trhu dohodli na úkor členských štátov EÚ,“ uviedla Vestagerová v rozhovore pre Tbankshursday.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy