Investícia do startupov ako čerešnička na vrchole portfólia

, Swiss Life Select Foto: getty images

Investície do súkromných startupov výsadou malého percenta úspešných manažérov. Demokratizácia technológií však uľahčila prístup k rôznym typom investičných príležitostí, ktoré ľuďom umožňujú budovať svoje vysnívané portfólio. Každý z nás má inú predstavu o tom, ako chce začať napĺňať svoje vytýčené ciele.

Správne nastavená investičná stratégia môže zahŕňať aj rizikovejšie aktíva, ako napríklad akcie startupov, ktoré sú pre mnohých lákadlom na vstup do sveta investovania. Nemali by však tvoriť dominantnú časť finančného majetku. Riziko bankrotu začínajúcich firiem je totiž príliš veľké a často sa aj naplní.

Synonymom úspešnej budúcnosti sú bezpochyby inovatívne firmy. Pridať sa k nadšeným akcionárom však nebolo vždy jednoduché. Komplikované právne procesy a vysoké náklady boli v minulosti hlavným dôvodom, prečo boli investície do súkromných startupov výsadou malého percenta úspešných manažérov a podnikateľov. Dôležitým momentom pre americkú startupovú scénu bolo prijatie zákona Jumpstart Our Business Startups Act, ktorý podpísal bývalý prezident USA Barack Obama v roku 2012. Táto zmena legislatívy otvorila firmám prístup k novému mechanizmu finančného zabezpečenia – crowdfundingu. K akciám spoločností sa tak môže dostať každý, kto má záujem investovať.

Prudký nárast využívania smartfónov vytvoril dokonalé prostredie pre vznik digitálnych investičných platforiem. Niektoré portály alebo mobilné aplikácie ponúkajú investičné tipy na báze umelej inteligencie, ktorá dokáže predpovedať, kam máte peniaze investovať. Zaručené rady na ten správny nákup a zdanlivá transparentnosť ale nie sú zárukou, že sa vložené peniaze aj reálne zhodnotia.

„Aj napriek výrazným úspechom na poli umelej inteligencie, automatizovaní chatboti a iné technologicky príťažlivé riešenia stále nedokážu nahradiť prácu finančných sprostredkovateľov. Budúcnosť vidíme v úzkom prepojení nových technológií a skúsených finančných poradcov, ktorí dokážu klientom nastaviť personalizovanú investičnú stratégiu,“ uvádza Peter Világi, hlavný analytik Swiss Life Select Slovensko. 

Dáta CB Insights ukazujú, že až 70 % technologických startupov ukončí svoju činnosť v priebehu 20 mesiacov od vyzbierania prostriedkov na naštartovanie podnikania. Najčastejšou príčinou je, že pre riešenie, ktoré ponúkajú neexistuje na trhu dopyt. Startupovými jednorožcami, ako sú Uber, Airbnb alebo Stripe, sa stane približne jedno percento firiem.

„Investície do startupov môžeme v rámci investičného portfólia vnímať ako čerešničku na torte. Kvalitne nastavený finančný plán vôbec nevylučuje rizikovejšie aktíva. Ale keďže tieto projekty majú veľkú šancu zlyhania, investujte len peniaze, o ktoré môžete prísť bez následkov. Pomáhame ľuďom žiť život podľa vlastných predstáv a k tomu dobre zvolené investície patria. Radi vám s ich výberom pomôžeme,“ dodáva Peter Világi..

Súvisiace články

Aktuálne správy