Rast inflácie vo Francúzsku sa v apríli zrýchlil

Rast inflácie vo Francúzsku sa v apríli zrýchlil o niečo menej, ako naznačil predbežný odhad. Napriek tomu dosiahol najväčšie tempo za 14 mesiacov. Prispelo k tomu najmä zdraženie energií a tiež zvýšenie cien služieb, zvlášť telekomunikačných. Ukázali to v stredu spresnené údaje štatistického úradu INSEE.
Podľa aktualizovaných štatistík sa sa index spotrebiteľských cien v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v apríli zvýšil medziročne o 1,2 % po náraste o 1,1 % v marci. To je o niečo slabší výsledok, ako signalizoval predbežný odhad, podľa ktorého sa mala miera inflácie v apríli zvýšiť na 1,3 %.
Najvýraznejší tlak na rast spotrebiteľských cien mali v apríli ceny energií, ktoré stúpli o 8,8 % po zvýšení o 4,7 % v marci. Aj tempo rastu cien služieb sa mierne zrýchlilo, na 1,2 % z 1,1 %, z toho v prípade telekomunikácií stúplo na 4,2 % z 1,3 %.
Ceny potravín, naopak, v apríli klesli o 0,3 % po zvýšení o 0,9 % v predchádzajúcom mesiaci a ceny priemyselných výrobkov sa znížili o 0,2 %, rovnako ako v marci.
V medzimesačnom porovnaní stúpli spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v apríli len mierne o 0,1 % po náraste o 0,6 % v marci. Rýchly odhad pritom signalizoval aprílové zvýšenie cien o 0,2 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien vo Francúzsku vzrástol v apríli medziročne o 1,6 % a medzimesačne o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy