Stúpajúce náklady na plnenia: Poistenie môže zdražieť

, Swiss Life Select Foto: getty images

Ceny životných poistiek môžu v súvislosti so stúpajúcimi plneniami poisťovní pre PN-ky, invaliditu a vysokú úmrtnosť prudko narásť.

Strata príjmu pre chorobu, vyhadzov z práce či úmrtia sú v čase pandémie ešte vypuklejšie. Za prvé dva mesiace roku 2021 zomrelo na COVID-19 na Slovensku denne priemerne 92 ľudí. To znamená, že k úmrtiu došlo priemerne každých 17 minút. Čísla ukazujú, že pred pandémiu zomieralo priemerne 150 ľudí denne, počas vrcholiacej druhej vlny pandémie COVID-19 to bolo až 250. Poisťovniam v tejto súvislosti stúpli náklady s poistným plnením a to nie je všetko. Nárast zaznamenávajú aj v súvislosti s dlhodobými PN-kami a tiež invaliditou. Takáto situácia spôsobuje poisťovniam mimoriadne vysoké plnenia, ktoré sa vyšplhali za prvé dva mesiace tohto raka až na cca 10 mil. eur. „Môžeme preto očakávať, že poisťovne budú v najbližšom období prehodnocovať ceny poistenia. A to pravdepodobne smerom hore,“ upozorňuje Peter Mocker, poistný analytik.

Slováci, ktorí majú správne nastavené životné poistenie a s tým súvisiace finančný produkty, sa nemusia v prípade dlhšej PN-ky či nečakanej straty zamestnania obávať dramatického poklesu príjmu. Rovnako je možné finančne ochrániť aj svoju rodinu, ak náhodou náhle prídete o život. Hypotéka, školné detí či samotné náklady na pohreb vedia totiž riadne zamávať s rodinným rozpočtom.

Zomiera výrazne viac ľudí, ako pred pandémiou
Pokiaľ ide o smrť, tak snáď najkritickejšou kategóriou sú muži od 20 do 44 rokov v porovnaní so ženami, nakoľko v tomto veku muži zomierajú dva krát viac ako ženy. Dôvodom týchto úmrtí sú zvyčajne diagnózy, pri ktorých vás ochráni poistenie. Prvou najčastejšou sú choroby obehovej sústavy, druhou sú nádorového ochorenia na treťom mieste sú choroby dýchacej sústavy a teda aj aktuálna pandémia COVID-19.

„Preto je poistenie rizika smrti pre živiteľa rodiny absolútnou nevyhnutnosťou. Poistná suma by mala byť nastavená tak, aby pokryla náklady na splatenie hypotéky a aby poskytla rodine dostatočný čas na to, aby sa prispôsobila novej životnej situácii,“ vysvetľuje Peter Mocker. Slováci tiež dlhodobo podceňujú riziko dlhodobej PN-ky aj stále hroziacej invalidity. “Ich najčastejšou príčinou nie sú úrazy, ako sa mnohí domnievajú. Sú to choroby obehovej sústavy, respiračné ochorenia či rakovina, ktoré pošlú ľudí najprv na dlhodobú PN-ku a postupne k invalidite."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy