Rekordne drahé: Cena emisných povoleniek prvýkrát presiahla 50 eur

, ČTK Foto: TASR/AP

Cena emisných kvót v Európskej únii dnes vystúpila na rekord a prvýkrát presiahla hranicu 50 eur za tonu. K rastu cien prispieva okrem iného prísnejšia politika ochrany klímy a tiež vysoký dopyt zo strany investorov.

Cena za vypúšťanie škodlivín do ovzdušia v EÚ ešte nikdy nebola vyššia. Cena sa dopoludnia zvýšila až o 1,3 percenta a dostala sa na 50,05 eura za tonu. To je maximum od roku 2005, keď EÚ systém obchodovania s emisnými ETS zaviedla. Dopoludňajší rast ale neskôr odznel a krátko po poludní sa cena povoleniek pohybovala okolo 49,40 eura za tonu. Oproti predchádzajúcemu dňu tak už vykazovala nepatrný pokles.

Hlavný kontrakt s vysporiadaním tento rok v decembri len za apríl zdražel o 14,7 percenta a od začiatku tohto roka vykazuje nárast asi o 49 percent. „Je tu mnoho faktorov, ktoré hovoria pre rast cien. Práve preto vidíme ceny na týchto úrovniach," povedala agentúre Reuters analytička Ingvild Sörhusová zo spoločnosti Refinitiv.

Medzi hlavnými faktormi, ktoré podporujú rast cien, sú najmä prísnejšie ciele obmedzovania skleníkových plynov stanovené v EÚ. Patrí k nim ale aj zvýšený dopyt po emisných kvótach od finančných investorov. Tie na trh prilákal vytrvalý rast cien v posledných mesiacoch a tiež zhoda medzi analytikmi, že ceny v najbližších rokoch pravdepodobne ďalej porastú.

Súvisiace články

Aktuálne správy