Zabudnite na zlato, existuje aj lepší spôsob ako vsadiť na drahé kovy

, CNBC Foto: getty images

Zlato je pozorne sledované investormi v čase, keď sa na trhu má prejaviť ekonomické oživenie a rast úrokových sadzieb, ktoré pre tento kov neveštia nič dobré.

Chris Wyllie, CIO spoločnosti Connor Broadley Wealth Management, pre CNBC povedal, prečo jeho tím hľadá návratnosť inde. „Vidíme aj lepšie spôsoby, ako vsadiť na drahé kovy, v súčasnosti uprednostňujeme striebro, ktoré má tiež priemyselné využitie. Takže cena porastie s prosperujúcou globálnou ekonomikou.“

Cena zlata dramaticky poklesla od vlaňajšieho augusta, keď dosiahla maximum 2 043 dolárov za uncu. Odvtedy zaznamenala volatilitu, keď cena rástla uprostred pesimizmu v súvislosti s novými vlnami Covidových prípadov, a padala počas optimizmu ohľadom vakcín a znovuotvorenia globálnej ekonomiky. Zlato sa považuje za bezpečný prístav, čo znamená, že v čase ekonomického rastu má tendenciu strácať svoju príťažlivosť.

Vo štvrtok ráno sa spotové zlato obchodovalo za 1 777,2 USD za uncu, zatiaľ čo striebro sa obchodovalo za 26,26 USD za uncu. Za ostatných 12 mesiacov si zlato pripísalo okolo 4 %, zatiaľ čo striebro stúplo o 73,5 %.

Wyllie charakterizoval súčasné trhové trendy ovplyvňujúce zlato ako „zaujímavý príbeh“. „Zdá sa, že argumenty, že zlato je uchovávateľom hodnoty, že s ním nemôžete manipulovať tak, ako to môžete robiť s fiat menami, keď tlačíte nové bankovky atď., to všetko poukazuje na to, ako sa má dariť zlatu, a napriek tomu vlastne začalo strácať určité momentum,“ poznamenal. „Jeho maximá boli vlastne dosť dávno, ešte minulé leto, takže sa zdá, že sa dynamika mení, a myslím si, že odpoveď skutočne spočíva v komplexe úrokových sadzieb,“ uviedol v súvislosti s očakávaniami trhu, že sadzby budú stúpať počas hospodárskeho oživenia po pandémii. „Myslím si, že to tento potenciál pre zvýšenie dlhodobých úrokových sadzieb, najmä reálnych úrokových sadzieb, znepokojuje zlato."

Kvôli vyšším úrokovým sadzbám je zlato pre investorov menej atraktívne, pretože zlato je neproduktívnym aktívom, keďže investorom nevypláca úroky. Preto je pravdepodobnejšie, že budú hľadať výnosy inde, napríklad stávkou na akcie a dlhopisy.

Súvisiace články

Aktuálne správy