Ceny energií pre rakúske domácnosti rástli aj vo februári

Zdražovanie cien energií pre rakúske domácnosti vo februári medzimesačne pokračoval. Ceny boli v porovnaní s januárom o 2,4 % vyššie a všeobecná úroveň cien o 0,5 % vyššia. V medziročnom porovnaní boli ceny energií pre domácností o 1,2 % nižšie, všeobecný index cien energií (VPI) Rakúskej energetickej agentúry (AEA) vzrástol o 1,2 %.
V medziročnom porovnaní sú tak ceny energií pre domácnosti takmer na rovnakej úrovni ako pred pandémiou. Podľa riaditeľa AEA Petra Traupmanna zatiaľ čo v priebehu minulého roka ceny v podstate stagnovali, od decembra neustále stúpajú.
Zdražovanie zapríčinil predovšetkým vykurovací olej, veľkým dielom prispeli aj motorové palivá. Vykurovací olej vo februári medzimesačne vzrástol o 7,4 %, v medziročnom porovnaní je však o 8,9 % lacnejší. Diesel v porovnaní s januárom zdražel o 3,7 % a benzín Super o 4,0 %, medziročne je diesel o 5,5 % lacnejší a benzín o 5,0 %.
Hoci u ropných produktov AEA eviduje zdražovanie Traupmann podotýka, že „pre hospodárske dôsledky pandémie sú ceny stále na nízkej úrovni“. Dočasné minimum dosiahli ceny ropných produktov v novembri, odvtedy však stúpajú a v prípade vykurovacieho oleja vzrástli takmer o 23 %.
Palivové drevo vo februári stálo o 0,5 % viac než v januári, v porovnaní s februárom 2020 o 0,5 % menej. Drevené palety boli medzimesačne o 0,7 % drahšie, medziročne o 2,1 % lacnejšie. Teplo bolo vo februári rovnako drahé ako v januári, medziročne zlacnelo o 1,0 %. Ceny plynu medzimesačne stúpli o 0,7 % a medziročne o 1,0 %, ceny elektrickej energie pre domácnosti vzrástli o 0,4 % a v porovnaní s vlaňajším februárom o 5,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy