Pandémia mení pohľad na finančnú zodpovednosť, sporí si čoraz viac Slovákov

, PSS Foto: getty images

Pandémia koronavírusu a s ňou spojená neistota naučila ľudí pristupovať zodpovednejšie k svojim financiám. Pravidelné úspory si začalo vytvárať o štvrtinu viac ľudí ako v minulosti. V  sporení chcú pokračovať aj po tom, ako sa situácia dostane do starých koľají.

Väčšina ľudí nemusela v dôsledku pandémie znižovať sumu, ktorú si sporia na budúce bývanie. Naopak, viac ako desať percent mladých ľudí si začalo na tento účel dokonca odkladať vyššiu sumu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na prelome februára a marca tohto roku  realizovala pre Prvú stavebnú sporiteľňu prieskumná agentúra Median.

Po tom, ako do našich životov zasiahol koronavírus, čoraz viac ľudí považuje za dobrý nápad mať odložené bokom peniaze na nutné výdavky aspoň na niekoľko mesiacov dopredu. Pred pandémiou si finančnú rezervu vytváralo iba o niečo viac ako polovica ľudí (53 %). Jej príchod však mnohých prinútil prehodnotiť postoj k svojim úsporám.  „Takmer štvrtina respondentov (23 %) deklaruje, že si začali šetriť pravidelne a vytvárať si tak rezervu, v drvivej väčšine 6 mesačnú,“ hovorí analytička agentúry Median Monika Martinková.

Prieskum ukázal, že úspory určené na bývanie sú pre ľudí dôležité aj v čase pandémie. Väčšina ľudí, až 61 percent, si napriek pandémií dokáže na svoje budúce bývanie alebo rekonštrukciu toho aktuálneho sporiť rovnakú čiastku ako pred jej vypuknutím. „Ukazuje sa, že dôležitosť vlastného domova  je pre ľudí na Slovensku vysoko na rebríčku hodnôt a sporia si na bývanie aj v ťažších časoch. Uvedomujú si, že na kúpu vlastného bývania sa musia pripraviť dopredu,“ vysvetľuje Jozef Plško, vedúci odboru komunikácie PSS a dodáva: „najmä medzi mladšími ľuďmi sú aj takí, čo si v posledných mesiacoch uvedomili potrebu pravidelného sporenia na vlastné bývanie a začali si odkladať viac. Až viac ako desatina mladých ľudí vo veku od 18 do 25 rokov si začala na bývanie odkladať  vyššiu sumu v porovnaní s obdobím pred pandémiou.“

Z prieskumu vyplýva, že väčšina, až 60 percent ľudí, si na bývanie mesačne sporí sumu do 100 €.  Každý štvrtý respondent odkladá na bývanie čiastku od 100 do 250 eur a 14 percent ľudí dokonca ešte vyššiu sumu. „Zaujímavosťou je, že podľa prieskumu si muži sporia vyššie sumy vo výrazne väčšej miere ako ženy. Čiastku nad 250 eur si odkladá  22 percent mužov a iba necelých 6 percent žien,“ dopĺňa Jozef Plško.

Počas uplynulých mesiacov sa život ľudí zmenil na nepoznanie. Ľudia sa tiež viac zamýšľali nad vlastnými výdavkami a úsporami.  Z prieskumu veľmi jasne vyplynulo, že úplne všetci respondenti sú   odhodlaní pokračovať v sporení aj po tom, ako dôsledky pandémie odznejú.  Až 83 percent z nich si je tým istých a ďalších 17 percent to považuje za pravdepodobné.

 


Prieskum realizovala agentúra Median  pre Prvú stavebnú sporiteľňu na reprezentatívnej vzorke 508 respondentov vo veku 18-55 rokov v dňoch od 26. februára do 5. marce 2021.

Súvisiace články

Aktuálne správy