Na Darknete sa predávajú vakcíny proti COVID-19 od 200 eur, môžu byť falošné

, TASR Foto: SITA/AP

Na Darknete, časti internetu, ktorá nie je štandardne prístupná, sa už predávajú vakcíny proti ochoreniu COVID-19 za 200 až 1000 eur za dávku. Odborníci upozorňujú, že sú pravdepodobne falošné a takýto spôsob získania vakcíny je hlavne ilegálny. Informovala o tom kyberbezpečnostná spoločnosť Kaspersky.

Experti spoločnosti preskúmali 15 predajných miest na Darknete a našli ponuky na tri hlavné vakcíny proti ochoreniu COVID-19, od spoločností Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna. "Našli sa tu však aj predajcovia ponúkajúci neoverené vakcíny," podotkli odborníci.

Väčšina predajcov pochádzala z Francúzska, Nemecka, Veľkej Británie a USA a ceny za jednu dávku sa pohybovali od 200 do 1000 eur. "Komunikácia medzi predajcom a kupujúcim sa odohráva prostredníctvom komunikačných aplikácií so šifrovaním, ako sú Wickr či Telegram, a platba sa realizuje prostredníctvom kryptomien, predovšetkým cez bitcoin," spresnili experti.

Väčšina predajcov na čiernom trhu uskutočnila už od 100 do 500 transakcií, čo naznačuje, že k obchodu skutočne došlo. "Čo presne však nakupujú používatelia Darknetu, zostáva nejasné," dodali experti s tým, že podľa informácií, ktoré majú k dispozícii, nie je možné zistiť, koľko dávok vakcín inzerovaných online je reálne dávkami, keďže mnohým zdravotníckym zariadeniam nejaké zvyšné dávky zostali, a v koľkých prípadoch ide o podvod.

"Treba si uvedomiť, že aj keby ste vôbec nejakú zásielku dostali poštou, s najväčšou pravdepodobnosťou bude to, čo dostanete, neúčinná a neefektívna dávka. Avšak dôležitejšie je to, že získavanie takýchto vakcín je nezákonné," uzavreli experti.

Podľa bezpečnostného odborníka spoločnosti Dmitryho Galova nie je prekvapením, že sa na Darknet dostali aj takéto ponuky. "Momentálne však ľudia nepredávajú len vakcíny samotné, ale dokonca aj záznamy o očkovaní – teda dokument, ktorý by vám mohol umožniť voľne cestovať," podotkol Galov. Je podľa neho dôležité, aby si používatelia dávali pozor na akékoľvek ponuky súvisiace s pandémiou nového koronavírusu, a mali by mať na pamäti, že kúpiť si vakcínu na Darknete nie je dobrý nápad.

Súvisiace články

Aktuálne správy