Zisk JPMorgan vo 4. kvartáli strmo vzrástol

Americká veľkobanka JPMorgan Chase zaznamenala v uplynulom 4. kvartáli 2020 strmý nárast zisku, ktorý prekonal aj odhady analytikov z Wall Street. Prispeli k tomu príjmy investičnej aj spotrebiteľskej divízie.

Najväčšia americká banka z hľadiska aktív v piatok oznámila, že jej čistý zisk sa vo 4. štvrťroku 2020 zvýšil o 42,4 % na 12,1 miliardy USD (9,98 miliardy eur), čo predstavuje 3,79 USD na akciu, z 8,5 miliardy USD alebo 2,57 USD/akcia rok predtým. Predvlaňajší 4. kvartál 2019 bol pritom posledný pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu.
Po vylúčení jednorazových položiek dosiahla banka upravený zisk 3,07 USD na akciu, zatiaľ čo analytici odhadovali, že zarobí 2,62 USD na akciu.
Tržby banky v období október-december 2020 vzrástli o 3,3 % na 29,2 miliardy USD.
Jednorazovou položkou bolo v prípade JPMorgan „uvoľnenie“ niektorých prostriedkov, ktoré minulý rok po začiatku pandémie vyčlenila na krytie prípadných strát zo zlyhaných úverov. Konkrétne banka vlani v poslednom kvartáli uvoľnila 2,9 miliardy USD.
Generálny riaditeľ Jamie Dimon uviedol, že uvoľňovanie rezerv súvisí s pozitívnym vývojom vakcín a stimulov. Dodal však, že banka má stále rezervy na úvery v hodnote 30 miliárd USD pre prípad, že by sa situácia zhoršila.
Ťahúňom ziskov JPMorgan v uplynulom štvrťroku bola podniková a investičná divízia, ktorej zisk sa zvýšil na 5,35 miliardy USD z 2,94 miliardy USD v 4. kvartáli 2019. Prispeli k tomu jednak vyššie poplatky za investičné poradenstvo i vyššie príjmy z obchodovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy