Spotrebiteľské ceny v Nemecku klesli v novembri najviac za takmer šesť rokov

Spotrebiteľské ceny v Nemecku zrýchlili v novembri tempo poklesu a zaznamenali najvýraznejší medziročný pokles za takmer šesť rokov. Uviedol to v pondelok nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil predbežný odhad.
Podľa Destatisu klesli spotrebiteľské ceny v Nemecku v novembri v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka o 0,3 % po 0,2-percentnom poklese v októbri. Ak sa predbežný údaj potvrdí, bude to znamenať najvýraznejší pokles spotrebiteľských cien od januára 2015.
Ceny ovplyvnilo najmä dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) s cieľom pomôcť ekonomike zvládnuť šok z pandémie nového koronavírusu. Znížená DPH platí do konca tohto roka. Ďalším dôvodom je slabší domáci dopyt, ktorý je rovnako dôsledkom pandémie a obáv z ďalšieho vývoja ekonomiky.
Výrazne sa pod októbrový vývoj cien podpísali ceny energií. Tie klesli o 7,7 % po 6,8-percentnom poklese v októbri. Naopak, ceny potravín pokračovali v raste na úrovni 1,4 % a ceny služieb zrýchlili tempo rastu z 1 % na 1,1 %.
Harmonizované spotrebiteľské ceny klesli v novembri medziročne o 0,7 %. Aj v tomto prípade sa tempo poklesu zrýchlilo, keď v októbri ceny klesli o 0,5 % a v septembri o 0,4 %.
Medzimesačne spotrebiteľské ceny v Nemecku tento mesiac podľa odhadov Destatisu klesli o 0,8 %, zatiaľ čo v októbri sa zvýšili o 0,1 %. Harmonizované spotrebiteľské ceny klesli oproti októbru o 1 % po tom, čo v októbri stagnovali. Konečné údaje zverejní Destatis 11. decembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy