Kradol peniaze Ponziho schémou, ukryť sa chcel pod vodou

, ZH Foto: getty images

O odvážnom úteku pred agentmi FBI pod hladinou jazera informovala CBS Sacramento.

V dokumentoch súdu, ktoré boli predložené prokurátorovi sa uvádza, že 44-ročný Matthew Piercey, podozrivý z Ponziho schémy vo výške 35 miliónov dolárov, použil na útek pred agentmi FBI ponorné zariadenie, aby sa dostal pod hladinu jazera Shasta v Kalifornii. „Piercey sa na určitý čas stratil z dohľadu, zmizol pod vodou a orgány činné v trestnom konaní videli iba bubliny. V chladnej vode zostal približne 25 minút. Keď sa Piercey konečne vynoril z jazera, orgány činné v trestnom konaní zistili, že má ponorné zariadenie Yamaha 350LI. V tom okamihu Pierceyho zatkli, stalo sa tak približne hodinu po ich prvom kontakte v Reddingu,“ píše sa v správe.

Piercey bol v hľadáčiku agentov FBI už viac ako rok. „Nikdy neviete, čo niekomu preblysne hlavou, keď ho prenasleduje FBI,“ uviedol advokát Josh Kons na margo úteku pod hladinu jazera.
 

Piercey bol obžalovaný z prevádzkovania údajnej Ponziho schémy prostredníctvom svojich investičných spoločností Family Wealth Legacy a Zolla. „Piercey často splácal svoje úvery, kreditné karty a osobné a obchodné výdavky z prostriedkov investorov. Jeho spoločnosti nevytvárali dostatočné príjmy na pokrytie režijných nákladov a výdavkov, zatiaľ čo stále platili investorom výnosy, ktoré im sľúbili. Piercey vstúpil do schémy a pozastavil vyplácanie starým investorom z peňazí  nových investorov, pričom robil rôzne nepravdivé a zavádzajúce vyhlásenia, polopravdy a opomenutia, aby získal nové peniaze a maskoval neustálu klesajúcu finančnú špirálu,“ uviedol v podaní asistent amerického právnika Christopher Hales. Podľa súdnych dokumentov „zostáva málo likvidných aktív na splatenie investorov“. Pierceyovi za údajný podvod hrozí až 20 rokov za mrežami.

Podľa stránky Ponzitracker, bolo v Ponziho schémach v roku 2019 najviac peňazí od čias veľkej recesie. Tieto typy schém majú tendenciu sa objavovať na konci hospodárskych cyklov. Súčasná recesia vyvolaná koronavírusom bude mať pravdepodobne za následok ešte viac takýchto podvodných schém.

Súvisiace články

Aktuálne správy