Spotrebiteľské ceny v eurozóne v októbri medziročne klesli o 0,3 %

Inflácia v eurozóne zostala v októbri negatívna tretí mesiac po sebe. Hlavným dôvodom bolo zníženie cien energií.
Index spotrebiteľských cien v eurozóne v októbri medziročne klesol o 0,3 % rovnako ako v septembri, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat a potvrdil svoj predbežný odhad. V auguste sa index medziročne znížil o 0,2 %. V rovnakom mesiaci vlani dosiahla medziročná miera inflácie 0,7 %.
V celej Európskej únii (EÚ) spotrebiteľské ceny v októbri medziročne stúpli o 0,3 % rovnako ako v septembri. Pred rokom medziročná inflácia predstavovala 1,1 %.
Spomedzi členských štátov EÚ spotrebiteľské ceny v októbri najprudšie padli v Grécku (-2,0 %), za ktorým nasledovali Estónsko (-1,7 %) a Írsko (-1,5 %). Najvyššiu infláciu, naopak, zaznamenali Poľsko (3,8 %), Maďarsko (3,0 %) a Česko (2,9 %). Na Slovensku sa spotrebiteľské ceny v októbri medziročne zvýšili o 1,6 %.
V októbri k inflácii v eurozóne najviac prispeli ceny potravín, alkoholu a tabaku (+0,38 percentuálneho bodu), za ktorými nasledovali ceny služieb (+0,19 bodu). Naopak, ceny energií skresali infláciu o 0,81 percentuálneho bodu, keď medziročne padli o 8,2 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v eurozóne aj v celej EÚ vzrástli o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy