Rýchle a presné: Nový zlatý štandard testovania na koronavírus

, CNBC Foto: SITA/AP

Od začiatku pandémie sa na odhalenie infekcie v masovom meradle používajú PCR testy. Diagnostika je to presná, ale dostať sa k výsledkom trvá hodiny.

Korenavírusové testy spoločnosti Prenetics sú presnejšie ako antigénové testy, ktoré rovnako poskytujú rýchle výsledky. „V skutočnosti veríme, že je to určite prevratné," povedal spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ firmy Danny Yeung. Hongkonská spoločnosť minulý týždeň pre CNBC uviedla, že presnosť rýchlych testov na koronavírus je porovnateľná so „zlatým štandardom“ testovania PCR.

Spracovanie PCR testov trvá dlho a sú „veľmi drahé“ z dôvodu požadovaného laboratórneho vybavenia, Yeung však uznal, že sú ideálne. „PCR je vždy zlatý štandard." Napriek tomu uviedol, že testy spoločnosti Prenetics nie sú o nič horšie. „Pokiaľ ide o presnosť, sú porovnateľné so štandardom PCR a tiež oveľa lepšie ako antigénové." Testy Prenetics vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity, využívajú izotermickú amplifikačnú techniku.

Spoločnosť je tiež schopná spracovať vzorky bez laboratória a výsledky sú k dispozícii do 30 minút. Podľa Prenetics sa tak rýchle a presné testy na koronavírus stali realitou.

Viaceré spoločnosti uviedli rýchle testy, väčšinou však ide o antigénové testy, ktoré zisťujú proteíny na povrchu vírusu. Testy Prenetics, podobne ako PCR, zisťujú genetický materiál z vírusu a sú presnejšie. Súpravy stoja od 15 do 20 dolárov, bez zohľadnia mzdových nákladov za správu testu. Testy sú k dispozícii na letisku Heathrow v Londýne a údajne stoja 80 libier (103,48 dolárov), čo je lacnejšie ako PCR testy vo Veľkej Británii. V súčasnosti ich skúšajú aj na hongkonskom letisku a spoločnosť rokuje s ostatnými vládami a letiskami.

Podľa amerického úradu pre potraviny a liečivá výsledky antigénových testov sú niekedy nepresné, znamená to, že osoba, ktorá má Covid-19, môže mať negatívny test. Yeung uviedol, že antigénové testy tiež nemusia detekovať vírus u asymptomatických pacientov. "Výzvou je, že väčšina z týchto osôb je bez príznakov," a dodal, že testy jeho firmy sú „skutočne skvelým riešením“ pre detekčnú kontrolu na letisku kvôli rýchlosti a presnosti. „Myslím si, že je to vynikajúci test pre kontrolu miesta, pre univerzity, štadióny, rôzne podujatia a predstavenia," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy